Si Inspectia Judiciara se intoarce impotriva lui Tudorel Toader: Proiectul Ministerului Justitiei nu asigura autonomia institutionala

Proiectul care prevede modificarea Legilor Justitiei?este in contradictie cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare, a declarat joi, purtatorul de cuvant al IJ, Alin Alexandru, pentru Agerpres.
“Conducerea Inspectiei Judiciare atrage atentia asupra faptului ca simpla independenta operationala, pe care legea o prevede si in acest moment, nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul Justitiei a facut referire ca alternativa la trecerea IJ in cadrul Ministerului Justitiei. In acest context, proiectul de lege dat publicitatii ieri este in contradictie cu pozitiile noastre publice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare”, a precizat reprezentantul Inspectiei Judiciare.
Alin Alexandru sustine ca pentru realizarea eficienta a misiunii sale Inspectia Judiciara ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate.

In 23 august, Inspectia Judiciara s-a aratat dornica sa i se subordoneze ministrului ALDE al Justitiei, precizand ca decizia este in acord cu necesitatea unei autonomii reale si consolidarea independentei fata de CSM.

“Apreciem intentia ministrului Justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei”, a spus purtatorul de cuvant al IJ, Alin Alexandru.
Ce prevede proiectul
Potrivit proiectului de modificare a Legilor Justitiei, publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, Inspectia Judiciara va trece de la CSM la Ministerul Justitiei, masura “menita sa asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor in stat si al controlului reciproc intre acestea”.
“Aspectele de fond privind procedura disciplinara in fata Inspectiei Judiciare si a sectiei Consiliului Superior al Magistraturii raman in vigoare, insa cele care privesc organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificarile izvorate din reorganizarea Inspectiei, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Sunt introduse unele modificari referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, prevazandu-se expres ca inspectorii judiciari sunt numiti prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel putin 10 ani vechime in magistratura”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Tudorel Toader a declarat, miercuri, ca una dintre modificarile propuse la pachetul de legi ale Justitiei prevede ca Inspectia Judiciara sa treaca la Ministerul Justitiei.

“In multe tari, IJ este la MJ. (…) Eventual exista si o solutie mai radicala de o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa-i faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati, procurori”, a spus Tudorel Toader.
El a precizat ca in Romania sunt aproximativ 7.000 de magistrati iar IJ are 70 de membri, care au un rol foarte important. “Aceasta competenta a IJ de a verifica proceduri si celelalte in activitatea magistratilor vine ca o alta forma de asigurare a independentei, vine ca un alt mecanism de pozitionare a puterii judecatoresti in raport cu puterile statului si, in acelasi timp, asigurarea autonomiei, independentei lor de a-si indeplini misiunile legale pe care le au”, a sustinut ministrul Justitiei.
Proiectul mai contine o serie de modificari, printre care numirea procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT de catre CSM la propunerea ministrului Justitiei, precum si infiintarea unei directii specializate in efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile savarsite de magistrati.
?VEZI AICI DOCUMENTUL PUBLICAT DE MJ
De asemenea, candidatii la posturile de procuror-sef al PICCJ, DNA si DIICOT vor sustine un interviu in fata ministrului Justitiei, arata una dintre prevederi.
“Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Directiei Nationale Anticoruptie, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de catre Consiliul Superior al Magistraturii, sectia pentru procurori, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *