Sindicalistii si Guvernul isi disputa decimarea bugetarilor

Sindicalistii si Guvernul isi disputa decimarea bugetarilor

Functionarii publici reproseaza Guvernului ca pina de curind a dublat numarul functiilor de conducere din administratie, acuzatie respinsa de ministrul Muncii.

Date inexacte privind numarul bugetarilor din Romania, ?politicianism si inconsecventa in afirmatii? si semnarea de hotariri de guvern prin care aproape s-a dublat numarul functiilor publice de conducere, de la 12.000 la 21.000. Acestea sint principalele acuze pe care Comitetul Director al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX le-a adus ieri lui Paul Pacuraru, ministrul Muncii, si premierului Calin Popescu Tariceanu. Vasile Marica, presedintele SED LEX, spune ca, ?in ultima luna si jumatate, Guvernul a dat hotariri, semnate atit de Tariceanu, cit si de ministrul Muncii, prin care au creat 9.000 de functii de conducere in procesul de reorganizare a administratiei publice, ce au atras automat mai multi bani de la bugetul de stat?. Marica spune ca aceste decizii ale guvernantilor ?se bat cap in cap? cu declaratiile recente de reducere a personalului bugetar cu 10%, sustinute de cei doi oficiali.

?Fiecare directie si functie de conducere nou infiintate de Guvern creeaza obligativitatea constituirii de noi posturi in cadrul compartimentelor contabilitate, personal, administrativ, achizitii publice, juridic si duce la marirea cheltuielilor cu salariile deoarece fiecarei functii de conducere nou infiintate ii corespunde o indemnizatie cuprinsa intre 20 si 50%? (din salariul de baza n.r.), explica Marica. Acesta a dat ca exemplu institutii publice cum ar fi Garda de Mediu, ANAF sau Autoritatea Nationala a Vamilor, unde s-a suplimentat numarul de posturi de conducere, in detrimentul celor de executie, insa cu cheltuieli bugetare mult mai mari. In acest context, sindicalistii de la SED LEX au solicitat primului-ministru ?sa stopeze de urgenta toate concursurile de angajare la nivel national, atit pentru functiile de conducere, cit si pentru cele de executie, pina la clarificarea situatiei?. Marica a mai anuntat ca, pina pe 25 august, SED LEX va finaliza un studiu in care vor arata cum s-au facut numirile in functii de conducere, in ultimii ani, in administratia publica, ?pentru a demonstra ca au dreptate, chiar daca guvernantii neaga afirmatiile sindicalistilor?.

In replica, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a declarat pentru Cotidianul ca a verificat declaratiile SED LEX privind cresterea numarului de functii de conducere la o serie de institutii – Garda Financiara, Garda de Mediu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor – si a spus ca ?nu se sustin?. Acesta a mai explicat, intr-un raspuns oficial remis ulterior, cifrele legate de numarul bugetarilor si de cresterea acestuia in ultimii ani. Astfel, potrivit ministrului, ?in sistemul bugetar central sau local se regasesc in jur de 1.500.000 de posturi?, cu tot cu personalul din culte. In plus, numarul de posturi din administratia locala a crescut cu 74% din decembrie 2004 si pina in trimestrul I din 2007, cu exceptia invatamintului, ?deoarece numarul, structura si organigrama acestora sint de latitudinea Consiliilor Locale?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *