Un jurnalist chinez a fost inchis pe nedrept din cauza Yahoo! Inc.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O comisie a congresului SUA a deschis o investigatie asupra companiei Yahoo! Inc. care a dezvaluit guvernului chinez informatii in urma carora un jurnalist a fost trimis la inchisoare.

Presedintele comisiei de afaceri externe din cadrul Camerei Reprezentantilor, Tom Lantos, a anuntat vineri prin intermediul unui site ca va trage la raspundere compania Yahoo! pentru divulgarea unor informatii care au dus la incalcarea drepturilor omului si totodata la arestarea jurnalistului Shi Tao. Lantos sustine ca Yahoo! a rastalmacit legile libertatii Internetului in timpul unei audieri in fata unei subcomisii, in februarie 2006.

Un reprezentant al companiei, Michael Callahan, a declarat ca Yahoo! nu detinea la momentul solicitarii datelor personale ale jurnalistului nici o informatie asupra naturii investigatiei conduse de autoritatile chineze.

Contrar declaratiei lui Callahan, Lantos subliniaza ca exista dovezi care arata clar ca datele de identificare electronica ale lui Shi Tao au fost cerute pentru ca acesta era banuit de ?divulgare ilegala a secretelor statului chinez catre entitati straine?. Autoritatile chineze l-au condamnat pe Shi, fost sef al unui departament de stiri din cadrul unei publicatii economice a provinciei Huan, din cauza unui e-mail Yahoo! reprezentind un act al guvernului din aprilie 2004, care ii sfatuia pe comisari sa fie pe pozitii in cazul unor activitati disidente in cadrul ceremoniei de comemorare a masacrului din piata Tiananmen.

Shi a fost condamnat la inchisoare pentru o perioada de zece ani. Acesta a facut un apel la Inalta Curte a Poporului din Hunan, unde a argumentat ca nu era constient de faptul ca informatiile vehiculate de el erau secrete. De asemenea, Shi Tao da in judecata, prin intermediul unei curti federale din Statele Unite, atit compania Yahoo!, cit si filiala sa din Hong Kong. Yahoo! Inc. a negat vinovatia filialei din Hong Kong si a precizat ca aceasta a fost practic fortata de catre autoritatile chineze sa predea informatiile.

Amnesty International si Reporteri fara Frontiere au criticat deopotriva actiunile companiei Yahoo!, iar un grup de parlamentari americani a intocmit anul trecut o lista a companiilor care au esuat in sustinerea dreptului la exprimare din China ce cuprindea companii ca Yahoo!, Google, Microsoft Corp. si Cisco Systems.

spot_imgspot_img