Situatie fara precedent in Parlamentul Romaniei. Procurorii au liber sa intervina! Ce se intampla chiar in aceste momente. BREAKING NEWS

de Andrei Luca POPESCU, Clarice DINU Publicat la: 28.10.2015 22:59 Ultima actualizare: 28.10.2015 23:07

O situatie in premiera in Parlament a produs un adevarat haos si la o decizie unica pana acum. Dupa ce au incuviintat inceperea urmaririi penale, deputatii au decis ca Elena Udrea poate fi retinuta, dar nu arestata. Si asta pentru ca, pentru prima oara la in plen, intr-un astfel de caz, s-au dat voturi separate: unul pentru retinere, altul pentru arestare. Pana acum, doar in comisia juridica lucrurile au fost transate asa, dandu-se voturi separate, in plen solicitarile fiind votate la pachet. Din conducerea Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, sustine ca s-a ajuns la “o stare de anormalitate”, punandu-se presiune pentru asemenea decizii. In mod normal, spune el, cererile de retinere si arestare ar trebui sa fie transmise Parlamentului abia dupa ce acesta incuviinteaza inceperea urmaririi penale si nu simultan. Oricum, a precizat el, “in cazul doamnei Udrea au fost lucrurile exagerate”, sustinand ca de acum incolo toate cererile de retinere si arestare vor trebui votate separat.

Haos in Camera Deputatilor. Plenul? a aprobat urmarirea penala a Elenei Udrea, insa in cazul cererilor de retinere si arestare preventiva, deputatii s-au incurcat la vot, fiind nevoie de renumararea bilelor din urne. Si asta pentru ca, la numaratoare, au fost constatate nereguli, existand suspiciuni ca unii deputati au introdus mai multe bile in urna, astfel ca a fost nevoie de renumararea voturilor. Votul s-a desfasurat la 4 urne simultan, deputatii avand cate 4 bile la dispozitie, in loc de 2, ca de obicei, astfel ca unii dintre ei au bagat mai multe bile in aceeasi urna.
In cele din urma, s-a stabilit ca Elena Udrea poate fi retinuta, dar nu si arestata preventiv, votul la aceasta solicitare a DNA neindeplinind conditiile de majoritate la vot. Astfel, Elena Udrea poate fi urmarita penal si retinuta in dosarul in care fostul ministru al Dezvoltarii este acuzat ca si-a insusit ilegal o vila in Eforie Sud, precum si ca ar fi primit o mita de aproape 5 milioane de dolari, pentru a-i asigura omului de afaceri Bogdan Buzaianu desfasurarea contractelor cu Hidroelectrica.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Pentru prima oara in cazul unei cereri de retinere si arestare in cazul unui coleg, deputatii au decis ca in plen voturile sa fie date separat: unul pentru retinere, unul pentru arestare. “Sunt proceduri separate potrivit legii penale”, a explicat, pentru gandul, deputatul PSD, Florin Iordache. Aceeasi explicate o are si secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, care invoca presiunile la care este supus parlamentul din cauza acestor cereri. Potrivit acestuia, cererile de retinere si arestare ar trebui in cazul fostilor sau actualilor ministri parlamentar ar trebui trimise abia dupa ce Parlamentul aproba inceperea urmaririi penale, nu simultan. “Hotararea ar trebui publicata in Monitorul Oficial si dupa aceea sa ceara retinerea si arestarea. Nu poti sa ceri retinerea sau arestarea daca impotriva unei persoane nu s-a inceput urmarirea penala. In plus sunt masuri dispuse de institutii diferite”, a declarat pentru gandul Mircovici. El a spus ca activitatea Parlamentului a ajuns sa fie luata “in zeflemea si cazuta in ridicol”, chiar daca la nivelul unde legea trebuie sa fie cunoscuta , regulile nu se respecta. “Daca de mine isi bate joc Ministerul Justitiei, de ce sa fiu eu mai grabit?”, a spus el, comentand ca s-a creat impresia ca, daca nu iei rapid o decizie pe orice cerere a justitiei, “inseamna ca protejezi pe cineva.
Intrebat de ce s-a decis ca situatia a fost diferita de aceasta data, de vreme ce in cazurile precedente care o vizau pe Elena Udrea nu s-a procedat la fel, Mircovici a comentat ca “in cazul sau au fost lucrurile exagerate”. “S-ar putea ca cineva sa creada ca este un joc, sa scoata de la informatii despre fostul presedinte sau despre altii. E o stare de anormalitate”,? adaugat el, precizand ca nu poate continua “ceva gresit prin repetare” si ca de acum incolo astfel de cereri de retinere si arestare trebuie votate separat.
Urmarirea penala a Elenei Udrea a fost aprobata de deputati, acestia votand 193 pentru si 106 contra, cu 6 voturi anulate. Dintre cei 325 de deputati prezenti, doar 305 au votat.
Rezultatul final al votului Camerei Deputatilor privind cererea de retinere a fost de 123 de voturi pentru si 119 impotriva. Pe aceasta cerere si-au exprimat votul 242 de deputati.
La cererea de arestare preventiva, au fost prezenti 242 de deputati si au fost exprimate doar 220 de voturi: 115 pentru si 105 contra. Acest vot necesita o majoritate care nu a fost indeplinita.
Seful grupului PSD, deputatul Marian Neacsu, a explicat ca au fost gasite doua bile albe in plus in urna alba, care au fost considerate voturi anulate, astfel ca Elena Udrea nu a fost dezavantajata.
“Hai sa fie una si pentru procurori, si una si pentru Udrea”,?a comentat Elena Udrea la finalul sedintei.
Elena Udrea a vorbit in fata Camerei Deputatilor, spunand ca este a treia oara in 8 luni cand vine in fata colegilor ei, pusi sa voteze arestarea sa, amintind ca exista 10 cereri de aviz ale DNA pe numele sau. Ea a invocat in discursul sau, in mod repetat, “Sistemul” care lupta impotriva ei sau a altora, fara sa dea insa detalii despre acest Sistem.
“Cazul Elena Udrea este doar forma cea mai acuta a unei lupte pentru preluarea puterii. Este o actiune bine organizata, care urmareste un plan bine gandit, inca din timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Traian Basescu si care tinteste acapararea si exercitarea puterii de catre un sistem format din reprezentanti ai serviciilor secrete, ai institutiilor de forta ale statului si ai justitiei.?Perdeaua de fum din ce in ce mai transparenta care ascunde aceasta actiune a sistemului o reprezinta lupta anticoruptie. Un demers genial ales, pentru ca are suportul popular”, a spus Udrea.
Udrea a facut analogie cu epoca dinainte de 1989, “cum am trait in dictatura si ce abuzuri s-au intamplat inainte de 1989, cand sistemul lui Ceausescu, bazat pe frica de Securitate, a distrus sute de mii de vieti”.
“Dragi colegi, oricat de parteneri cu sistemul v-ati crede astazi, fiti convinsi ca va veni si randul vostru”, si a avertizat Udrea colegii deputati, inainte de vot.
Ea a negat ca a luat mita de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu si a respins acuzatiile aduse de DNA.
Comisia juridica a Camerei a avizat, vineri, cererea DNA pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea, inregistrandu-se 19 voturi “pentru”, 2 “impotriva” si un vot anulat, insa cererile privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive nu au intrunit in comisie numarul de voturi necesar pentru aviz.
La cererea privind retinerea au fost inregistrate 11 voturi “pentru”, opt “impotriva”, 2 abtineri si un vot anulat, iar la cea privind arestarea preventiva – 11 voturi”pentru”, 7 “impotriva”, 3 abtineri si un vot anulat. La sedinta comisiei au fost prezenti 22 de deputati, iar pentru aviz ar fi fost necesare 12 voturi favorabile.
DNA a cerut ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale, a retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

DNA a cerut din nou arestarea Elenei Udrea, intr-un nou dosar, solicitand Camerei Deputatilor avizele pentru urmarirea sa penala, respectiv pentru retinere si arestare preventiva. Ea este acuzata ca a intrat ilegal in posesia unei vile din Eforie Sud, pe care si-ar fi renovat-o pe banii unei firme care avea contracte cu statul, precum si ca ar fi cerut mita 5 milioane de dolari, din care ar fi primit doar 3,8 milioane, plus o creanta de 900.000 de euro la o firma de presa, de la un om de afaceri care lucra cu Hidroelectrica. Cel care i-ar fi dat acesti bani ar fi afaceristul din domeniul energiei Bogdan Buzaianu, cel care in 2009 a preluat prin firma sa Energy Holding ziarul Cancan, al afaceristului Radu Budeanu.
De asemenea, in dosar ar fi implicat, pe langa Buzaianu si Budeanu, si patronul Evenimentul Zilei, Dan Andronic. Elena Udrea cumuleaza astfel, pe numele ei, nu mai putin de 10 cereri ale procurorilor DNA catre Parlament, privind inceperea urmaririi penale si a retinerii si arestarii preventive. Toate cele 8 de pana astazi au fost avizate pozitiv …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *