Soarta conducerii ASF, sub semnul intrebarii. Omul lui Iliescu, salvat de gasca lui Tariceanu

Propunerea de revocare a lui Misu Negritoiu din postul de presedinte al ASF a revenit pe agenda Parlamentului, dupa sase luni de amanari. Insa Negritoiu a primit un respiro, cu sprijinul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu (ALDE).
Astfel, raportul prin care se propune revocarea a ajuns pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, care l-a pasat Birourilor Permanente reunite din motive procedurale (Negritoiu a fost instalat in functie de plenul reunit – n.r.). Insa, la sedinta conducerii reunite, subiec-tul nu mai? fost discutat. Chestionat de liberali despre subiectul revocarii lui Negritoiu, Tariceanu a afirmat ca ordinea de zi se refera doar la functii vacante in institutii subordonate Parlamentului (inclusiv cea de vicepresedinte ASF). “Deci nu s-a intamplat nimic la Senat, la Biroul din Senat? Nu s-a luat alta decizie, dupa cum a aparut in presa ca urmeaza sa se propuna demiterea conducerii ASF?”, intreaba Raluca Turcan (PNL), potrivit stenogramei.
Revocarea, “uitataa”
Tariceanu da acelasi raspuns de doua ori. “Nu, eu nu imi aduc aminte ca ASF-ul sa fi fost decat in discutia referitoare la un singur post, era vorba de postul de vicepresedinte, nu ca institutie”, este primul raspuns.? “Doamna Turcan, va repet la ASF nu s-a discutat decat despre posturile care vor deveni vacante, dar nu astazi”, afirma Tariceanu, dupa care incheie sedinta.
Situatia lui Negritoiu ar urma sa fie discutata intr-o sedinta viitoare. Presedintele Senatului ar fi avut posibilitatea de a suplimenta ordinea de zi, daca ar fi dorit. Revocarea sefului ASF trebuie votata intr-o sedinta a plenului reunit.? Reuniunea conducerii celor doua Camere s-a petrecut in absenta presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, plecat din tara. Dragnea a anuntat, saptamana trecuta,? ca in perioada urmatoare va declansa procedurile parlamentare pentru demiterea intregii conduceri a ASF, acuzandu-l pe Negritoiu ca el este cel care a furnizat informatii care au generat scandalul nationalizarii pensiilor private.
Filiera Chitoiu-Rusanu
Dupa sedinta conducerii Parlamentului, Tariceanu a adoptat o atitudine nuantata fata de conducerea ASF. Intrebat despre scandalul? informatiilor privind o eventuala nationalizare a fondurilor private de pensii, el a comentat ca ASF a luat “masurile care se impu-neau” in fata unei actiuni de “dezinformare grava”. El a evitat sa raspunda daca revocarea presedintelui ASF este necesara, desi raportul care il vizeaza pe acesta dateaza din octombrie 2016 si este legat de scandalul politelor RCA. “Nu am apucat sa citesc rapoartele comisiilor in asa fel incat sa imi pot forma o parere”, a afirmat Tariceanu.
Potrivit unor surse parlamentare, Negritoiu este sustinut de Daniel Chitoiu, unul din oamenii de incredere ai lui Tariceanu. Relatiile dintre Chitoiu si Negritoiu sunt mai vechi. Negritoiu i-a succedat la sefia ASF lui Dan Radu Rusanu, nasul lui Chitoiu, Negritoiu continuand politica initiata de Rusanu. In interiorul ALDE, Chitoiu a generat numeroase nemultumiri, pentru ca influenteaza multe din deciziile luate de Tariceanu. Fosta sotie a lui Chitoiu a lucrat la ASF, dar a plecat din institutie dupa ce a fost trimisa in judecata de DNA.
Scenariile PSD
O decizie privind soarta lui Negritoiu ar putea fi luata de coalitia PSD-ALDE dupa intoarcerea in tara a lui -Dragnea. In asteptarea acestuia, social-democratii se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *