Solutiile pentru cetateni, discutate de administratia publica locala in seminarul organizat la Ploiesti de BTL Design

Solutiile pentru cetateni, discutate de administratia publica locala in seminarul organizat la Ploiesti de BTL Design

BTL Design, impreuna cu Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania si Asociatia Oraselor din Romania au organizat la Ploiesti, pe 24 iunie 2010, un simpozion de Administratie Publica Locala, cu titlul Solutii pentru administratiile locale in contextul crizei economice. La acesta au participat primarii si presedintii de Consilii Judetene din regiunile Muntenia si Dobrogea : Buzau, Braila, Ialomita, Tulcea,Constanta, Calarasi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Arges, Prahova,Bucuresti, Dambovit. Peste 60 de reprezentanti ai autoritatilor locale au participat la seminar, aratandu-si interesul pentru discutiile cu reprezentantii firmelor private, care le pot oferi solutii pentru rezolvarea nevoilor cetatenilor.

In acest simpozion au fost implicate in calitate de parteneri mai multe companii: Partener Oficial al simpozionului Asociatia Romana pentru Reciclare ? RoRec, CIROM – Patronatul din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania si Ecologic 3R, ca parteneri principali, iar Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Eco Rom Ambalaje ca parteneri de eveniment.
Marian Proorocu, vicepresedinte la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, a spus in cuvantul de deschidere: “O parte din atributiile administratiei publice central vor trece in competenta adminstratiei publice locale, si trebuie sa fiti pregatiri. Autoritatile locale intra in contact cu autoritatea de mediu, mai ales cand este vorba de managementul deseurilor. Nu intotdeauna se aleg terenurile corespunzator. Avem foarte multe probleme cu ariile protejate, precum si cu consultanti, care nu intocmesc dosarele asa cum ar trebui. Suntem pregatiti sa simplificam anumite proceduri.”

Alexandru Toader, secretar, din partea Asociatiei Oraselor din Romania, a salutat organizarea accestei conferinte. “Pentru noi, orasele mici si mijlocii din Romania, aceasta problema, a deseurilor, este foarte importanta. “Noi, orasele mici, care avem si orase limitrofe, avem problema deseurilor solide si ale DDE-urilor. Cred ca vom pleca fiecare de aici cu solutii pentru localitatile pe care le pastorim.”

Cornel Nanu, vicepresedinte al Asociatiei Comunelor, a spus in deschiderea lucrarilor : ?In Prahova, la nivelul Consiliului Judetean, s-a realizat un masterplan al judetului Prahova pentru rezolvarea problemei deseurilor. Multi dintre noi incercam sa accesam fonduri europene si avem nevoie de credite pentru completarea acestor fonduri europene ?

Florin Popa, manager Centre de Colectare la Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, a spus in lansarea evenimentului ca este foarte bucuros sa salute prezenta reprezentantilor administratiei publice locale din regiune, si a explicat ca RoRec este o asociatie nonprofit, fondata de 10 cei mai cunoscuti producatori de electrocasnice din Europa.

Prima plenara a avut ca tema, “Solutii pentru managementul deseurilor. Solutii de finantare. Depozitare versus Incinerare”. Plenara a fost deschisa de prezentarea lui Marian Proorocu, vicepresedinte la Agentia Nationala pentru Protectia mediului, care a vorbit despre “Conformarea depozitelor de deseuri la standardele europene”. Anual sunt 9 milioane de tone de deseuri municipale, din care 7 colectate, si aproape 2 necolectate. “Dintre deseuri, 99% le depozitam. Pana in 2004, au fost inventariate 240 de depozite, neconforme toate. Pana pe 16 iulie 2009 s-au inchis 139, si pana 16 iulie 2010 trebuie inchise inca 33. Dupa 2017, Romania are dreptul la 65 de depozite conforme, dintre care 30 sunt deja construite.”

Plenara a continuat cu interventia Asociatiei Romane pentru Reciclare, RoRec, din partea careia a luat cuvantul Florin Popa, Manager Centre de Colectare la Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec, pentru a prezenta “Centrele de colectare DEEE ? solutii de management al deseurilor la standarde europene ?.
Asociatia RoRec propune primariilor un parteneriat pentru deschiderea centrelor de colectare DEEE, care reprezinta un serviciu public la nivel european oferit comunitatilor din Romania. Parteneriatul intre Primarie si RoRec presupune faptul ca primaria trebuie sa isi dea acordul pentru infiintarea acestui centru si pune la dispozitie un amplasament. Iar acest centru din momentul lansarii sale devine o platforma de comunicare intre autoritati si comunitate, pe probleme de mediu. Este de ajuns un spatiu de 300 de metri patrati pentru construirea unui centru de colectare DEEE, nu neaparat spatii mai mari.
?O preocupare fundamentala si constanta a Asociatiei Romane pentru Reciclare o reprezinta informarea consumatorilor asupra efectelor nocive pe care deseurile de echipamente electrice si electronice le au asupra mediului, dar si responsabilizarea publicului in directia utilizarii rationale a resurselor, DEEE-urile fiind o sursa de materii prime secundare. Iar noi realizam campanii de informare, constientizare si implicare a cetatenilor din comunitatile respective, avand ca obiectiv stimularea fluxului de DEEE si introducerea acestora intr-un sistem de gestionare conform standardelor de mediu ?, a explicat Florin Popa, manager de proiect centre de colectare in cadrul Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec.

Doru Iorga, Director General la Ecologic 3R, a vorbit apoi despre “Campanii unitare si eficiente de informare si constientizare la nivel national promovate de Ecologic 3 R”. Trebuie trezita constiinta cetateanului cu privire la aceste probleme, iar primariile sunt parteneri privilegiati in acest demers al Ecologic 3R, care incearca sa aduca in atentia publica aceste subiecte, prin campanii de informare si comunicare.

Din partea CIROM – Patronatul din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania, primarilor aflati in sala de conferinta li s-a prezentat o solutie foarte moderna, si anume, “Co-procesarea deseurilor in industria cimentului, o solutie pentru gestionarea deseurilor?, despre care a vorbit Oana Dicu, manager de relatii industriale la Holcim.

Sesiunea doi a avut ca tema “Solutii pentru eficientizarea activitatii administratiilor publice locale. Parteneriatul Public Privat ? cadru general” a fost moderata de Ion Radu ? General Manager, BTL Design. Costel Filipoiu, consilier la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a deschis aceasta plenara, vorbind despre “Garantii acordate de FNGCIMM pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene”
In incheierea evenimentului, Ionut Georgescu, de la Ministerul Mediului si Padurilor, a avut o discutie foarte interactiva cu primarii aflati in sala.

Aceasta conferinta a fost a patra editie, regionala, a seminarului pentru administratia locala, organizat de BTL Design. Prima s-a desfasurat la Cluj, pe 18 martie, si a reunit reprezentantii autoritatilor locale din Transilvania, a doua a avut loc la Bacau, pe 29 aprilie, pentru zona Moldovei, iar a treia editie a simpozionului pentru administratia locala, pentru Banat-Oltenia, a avut loc pe 27 mai 2010 la Timisoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *