Spaga la gradinite. Pentru un loc in grupa pregatitoare, ?taxa? este de 100 de euro

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In Bucuresti, 9.000 de cereri de inscriere in invatamantul prescolar nu au putut fi rezolvate. ?Atentia? unui parinte, ca sa obtina un loc pentru copil, este de 100 de euro. Legea invatamantului, modificata si completata, obliga institutiile abilitate sa asigure toate conditiile pentru inmatricularea tuturor copiilor de varsta prescolara.

Criza locurilor din gradinite a creat, asa cum era de asteptat, conditiile pentru o noua forma de coruptie. Chiar pe site-ul Ministerului Educatiei, pe forumul rezervat cadrelor didactice, mai multi parinti si chiar profesori din Bucuresti si din tara au reclamat faptul ca pentru ocuparea unui loc la o gradinita de stat trebuie sa dai ca spaga, nici mai mult, nici mai putin, 100 de euro. La cursul valutei de azi, aceasta suma inseamna putin peste 360 de lei, daca schimbi banii la o casa de profil. Insa, tot pe acelasi site, citim ca persoanele din gradinite pretind ca „atentia” sa fie infaptuita numai in valuta, si nicidecum in lei. Intotdeauna, inainte de inceperea unui nou an scolar se aduna mii de cereri de inscriere, majoritatea dintre ele solicitand un loc pentru gradinitele cu program prelungit. In aceste unitati de invatamant prescolar, programul unui copil incepe de la ora 8.00 dimineata si se incheie dupa ora 17.00, adica in momentul in care un parinte sau o ruda apropiata poate veni ca sa ia copilul de la gradinita. In aceasta perioada de zi, copilul serveste micul dejun, o masa calda la pranz si o gustare dupa programul de somn de dupa-amiaza. Astfel, pentru intretinerea unui singur copil intr-o gradinita cu program prelungit, un parinte trebuie sa plateasca 9 lei pe zi, ceea ce inseamna ca pentru 20 de zile lucratoare suma se ridica la 180 de lei. La aceasta cheltuiala se mai adauga si contravaloarea unor cursuri optionale pe care unitatile de invatamant prescolar le organizeaza in parteneriat cu firme sau persoane private. In mai toate gradinitele se desfasoara activitati suplimentare contra-cost, precum cursuri de dans, de limbi straine, de muzica sau de pictura, ale caror taxe variaza de la 15 la 25 de lei pe luna, in functie de natura pregatirii. Asadar la o medie de 250 de lei cheltuiti pe luna ca sa-ti duci copilul la gradinita, pe un intreg an scolar, adica 9 luni, parintele cheltuie in jur de 2.250 de lei.

Infrastructura poarta cea mai mare vina
Numarul mare de solicitari pentru ocuparea unui loc in gradinita are drept cauza necesitatea ca un copil sa urmeze grupa pregatitoare, ultima etapa inainte de inscrierea in clasa I. In acest sens, taxele percepute de gradinitele de stat sunt mult mai accesibile dec?t cele practicate de unitatile de invatamant prescolar particulare, unde pe luna costul se ridica intre 300 si 400 de euro pentru cele cu program scurt si intre 600 si 800 euro la cele cu program prelungit, in functie de serviciile asigurate si de transportul copilului de la domiciliu. „Desi inceputul acestui an scolar se remarca cu inaugurarea a opt gradinite noi in sectorul 3 al Capitalei, deci putem vorbi de 1.100 de locuri rezolvate, plus alte doua locatii extinse in sectorul 1, din care am mai castigat 120 de locuri, deficitul ramane in continuare in jurul a 900 de cereri nerezolvate. Ca si in anii trecuti suntem pusi in situatia sa acceptam formarea de grupe cu cate 30 de copii, mai ales in cazul copiilor ce urmeaza grupa pregatitoare, deoarece este vital ca acestia sa se adapteze la viata de colectiv si sa se pregateasca pentru cea de scolar. In ceea ce priveste cererea si obtinerea de foloase necuvenite, doresc sa informez ca se interzice cu desavarsire lucrul acesta si dorim sa fim informati la timp, punctual despre aceste lucruri. Invatamantul este gratuit si inspectoratul va actiona imediat pentru a combate asemenea fapte”, ne-a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. La randul sau, Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor „Spiru Haret”, crede ca „mituirea personalului din gradinite pentru inscriere este un zvon, o presiune asupra directorilor, in conditiile in care acestia au fost obligati sa primeasca toate cererile si pusi in situatia sa nu le poata rezolva. Parintii si unele cadre didactice, care au reclamat aceste fapte, ar trebui sa-si indrepte nemultumirea impotriva celor care nu au facut nimic ca sa rezolve definitiv problema infrastructurii scolare”.

Legea obliga sa se asigure toate conditiile
Completarile la Legea invatamantului stipuleaza ca grupa pregatitoare sa se generalizeze si obliga institutiile abilitate sa asigure toate conditiile:
„Art.19.- (1) Pentru asigurarea continuitatii intre invatamantul prescolar si cel primar se generalizeaza grupa mare, pregatitoare pentru scoala.
(2) Administratia locala si inspectoratul scolar vor
asigura resursele umane, materiale si financiare, necesare cuprinderii copiilor de varsta 5-6/7 ani in grupa mare, pregatitoare pentru scoala.”

spot_imgspot_img