Spania ia in calcul fortarea investitorilor privati sa participe la salvarea bancilor.

Autoritatile spaniole iau in calcul fortarea investitorilor privati care detin la bancile din tara capital si creante fara prioritate la plata sa accepte pierderi prin restructurarea partiala a datoriilor din sistemul bancar, potrivit unei surse apropiata situatiei, citata de Bloomberg, potrivit Mediafax.O astfel de implicare a sectorului privat se numara printre conditiile negociate de Spania cu UE in schimbul unei linii de finantare de 100 miliarde euro de la zona euro catre bancile spaniole, a afirmat sursa citata.
Investitorii care au cumparat instrumente subordonate, precum actiuni cu drepturi preferentiale, ar putea fi partial izolati de aceste pierderi printr-un plan de compensatii, a adaugat sursa.
Spania ar putea transmite luni solicitarea de ajutor extern pentru banci, dupa ce o astfel de linie de credit a fost agreata de principiu pe 9 iunie de ministrii Finantelor din zona euro.
Bancile spaniole, zguduite de pierderile suferite in urma prabusirii pietei imobiliare, au nevoie de recapitalizari in valoare totala de 62 miliarde euro, in cel mai pesimist scenariu economic, potrivit Roland Berger si Oliver Wyman, firmele independente de consultanta angajate de guvernul de la Madrid pentru a derula un audit amplu al sistemului bancar, inclusiv teste de stres.
Impartirea costurilor cu investitorii a fost o masura utilizata si de Irlanda in schemele de salvare a industriei bancare.
Irlanda a obtinut, din 2009, 15 miliarde euro, echivalentul a circa 10% din PIB, prin transmiterea partiala catre investitorii privati a pierderilor provocate de prabusirea pietei imobiliare asupra sistemului financiar. In 2010, Irlanda a introdus legislatie care permite guvernului sa impuna pierderi detinatorilor de obligatiuni bancare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *