Sperantele grecilor, aruncate in aer. Tocmai li s-a inchis usa in nas

0
1

Aroganta guvenului grec, taxata de europeni

Grecia trebuie sa ramburseze in totalitate fondurile pe care le-a primit de la partenerii din zona euro, a declarat vineri presedintele Mecanismului European de Stabilitate (MES), Klaus Regling, transmite Agerpres.

“Grecia trebuie sa ramburseze in totalitate aceste imprumuturi. Aceasta este ceea ce asteptam si nimic nu s-a schimbat in aceasta directie” a declarat Regling pentru cotidianul german Handelsblatt.
Potrivit acestuia, o reducere a datoriei Greciei nu este nici necesara din punct de vedere economic si nici fezabila din punct de vedere politic.
Referindu-se la recentele declaratii ale premierului grec Alexis Tsipras, care a cerut o reducere sau o restructurare a datoriei Greciei, Regling a spus: “comunicarea noului Guvern grec a fost, uneori, iritanta in ultimele zile”.
Klaus Regling a mai precizat ca Grecia trebuie sa-si modernizeze administratia publica, sistemul sanitar, piata muncii si sistemul de pensii pentru a putea cere solidaritate europeana.
Separat, un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters ca Grecia a rambursat vineri o prima transa de 310 milioane de euro dintr-un credit acordat de Fondul Monetar International. Atena mai are de rambursat alte trei transe din acest imprumut care ajunge la maturitate in cursul acestei luni.
Zilele trecute, ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca Grecia va da prioritate rambursarii datoriilor catre Fondul Monetar International insa chestiunea rambursarii datoriilor catre BCE “este o alta categorie” si trebuie discutata cu creditorii.
In prezent, datoria Greciei se situeaza la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de multi analisti si care nu poate fi rambursat in totalitate.
Noul Guvern de stanga de la Atena a promis anularea masurilor de austeritate care au fost impuse Greciei in acordurile convenite cu creditorii internationali precum si anularea unei parti din datoria tarii. Insa pentru a obtine prelungirea cu patru luni a acordului de creditorii, guvernul de la Atena a promis ca isi va onora obligatiile financiare “la timp si in …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here