Statul se imprumuta din nou de la populatie, dupa 10 ani. Cat castigi daca ii dai 1.000 lei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Castigurile din titlurile de stat nu sunt mari, dar sunt sigure

Statul se va imprumuta direct de la populatie, dupa zece ani in care a preferat sa ia bani doar de la banci.

Ministerul Finantelor va lansa o emisiune de titluri de stat pentru cei care au economii puse deoparte. Acestea vor costa 1.000 de lei fiecare si vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Statul vrea sa obtina in total, de la populatie, 100 de milioane de lei. Liderii pietei bancare romanesti vor intermedia, de lunea viitoare pana pe 19 iulie, primele titluri de stat pentru populatie, care vor fi listate apoi la bursa.
Oferta Trezoreriei pentru populatie ar putea fi majorata daca cererea va fi mare. Este un test, spune premierul Victor Ponta, si o incercare de a stimula populatia sa economiseasca.
Practic, oricine va va putea sa imprumute statul pe o perioada de 2-3 ani si sa obtina un randament de 2 la suta, potrivit Digi24.ro.
Desi castigurile nu sunt spectaculoase, acestea sunt sigure, pentru ca statul va plati banii inapoi. In plus, sunt si avantaje fata de un depozit la banca: pentru castigurile din titlurile de stat nu se platesc impozit pe profit si nici comisioane.
Pentru a atrage banii populatiei, autoritatile vor promova emisiunea de titluri de stat, informeaza Agerpres.
Marele avantaj al titlurilor de stat este atat garantarea integrala a plasamentului de catre Ministerul Finantelor, cat si faptul ca nu se percepe impozit pe profit.
„Acest program Fidelis de titluri de stat pentru populatie este o initiativa in incercarea de a crea instrumente de economisire pentru populatie. Guvernul a luat o astfel de masura pentru ca este un moment economic care cere o astfel de actiune. Este un moment istoric, pentru ca este prima data cand se deruleaza un astfel de program prin intermediul Bursei din Bucuresti. Sunt cateva diferente notabile fata de ultima emisiune de titluri de stat catre populatie”, a spus Teodorovici, intr-o conferinta de presa organizata la BVB.
El a precizat ca MFP a lansat acest program pentru diversificarea bazei investitionale.
„Momentul in care Ministerul de Finante a lansat un astfel de program a fost acela de a incerca sa diversificam baza investitionala a titlurilor de stat, pe deoparte, iar pe de alta parte, de a crea un instrument alternativ in randul populatiei pentru a economisi si a crea o cultura financiara in randul …

spot_imgspot_img