Statul va putea schimba regulile de atribuire a contractelor de achizitii publice

Cele trei directive par sa urmareasca, printre altele, simplificarea si flexibilizarea regulilor aplicabile procedurilor de achizitie publica si respectiv concesiune, potrivit Adevarul.ro.
Criteriul economic poate fi prioritar
“Printre modificarile aduse se numara si faptul ca cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic este criteriul principal de atribuire a contractelor de achizitie publica. Astfel, autoritatile contractante pot sa tina seama de combinatia intre calitatea lucrarilor, produselor sau serviciilor prestate, aspecte de ordin social, de mediu si cele privind pretul si costurile pe ciclul de viata al respectivelor lucrari, produse sau servicii, statele membre putand sa elimine criteriul pretului celui mai scazut sau sa ii limiteze aplicarea”,?arata avocatul Alina Stancu Birsan, Partener al casei de avocatura PeliFilip.
Ce facem cu legislatia interna?
In timp ce luarea in considerare a unor aspecte mai diverse in evaluarea ofertelor este imbucuratoare, va fi interesant de vazut in ce forma aplicarea acestui criteriu va fi transpusa in legislatia interna intr-o maniera care sa asigure in acelasi timp transparenta si concurenta necesare in cadrul proceselor de achizitie publica.
In plus, directivele extind cazurile in care autoritatea contractanta poate aplica procedura competitiva de negociere (actuala procedura de negociere cu publicare prealabila din legislatia interna), armonizandu-le cu situatiile in care se aplica procedura dialogului competitiv.
Potrivit sursei citate, scopul vizat este ca autoritatile contractante sa poata asigura o mai buna adaptare a contractelor de achizitii publice la nevoile lor concrete si la cele mai potrivite solutii ce se impun data fiind natura, complexitatea, structura juridica si financiara sau riscurile proiectelor vizate. In aceeasi nota a fost reglementata si noua procedura a parteneriatului pentru inovare. Mai multe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *