Strainii au cheltuit peste 3 miliarde de lei, la conferinte in Romania

Aproape 1,5 milioane de turisti straini au participat la conferinte, congrese si targuri si au cheltuit peste 3,7 miliarde de lei, conform Institutului National de Statistica, citat de Mediafax.
“Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (60,6% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,3% din total cheltuieli. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (39,4% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,7% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati”, se arata intr-un comunicat al INS.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 36,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (33,3%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 59,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in primele noua luni, 43,2% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 33,3% si-au organizat singuri sejurul.
Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (76,7% din numarul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *