Strainii continua sa cumpere lei. Cum vad dealerii evolutia monedei nationale

Strainii continua sa cumpere lei. Cum vad dealerii evolutia monedei nationale

JP Morgan a anuntat marti seara ca va include, de la 1 martie, obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente, informatie care a dus la aprecierea leului imediat pe pietele internationale.
“Desi includerea nu este inca un fapt stabilit, stirea a confirmat asteptarile care au sustinut recentul avans al activelor denominate in lei. Dupa momentul anuntului de marti seara, leul a castigat circa 1% pe volume semnificative, ajungand la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima data in februarie 2012. In opinia noastra, banca centrala a infranat avansul leului prin interventii importante ieri si credem ca va continua sa isi creasca rezervele valutare, fapt ce ar impiedica o apreciere clara a leului dincolo de 4,30 lei/euro in perioada urmatoare”, arata un raport ING Bank transmis miercuri dimineata.
La debutul sesiunii interbancare locale, cursul s-a situat aproape de 4,34 lei/euro, iar primele transferuri au dus rata de schimb pana la un minim de 4,3200 – 4,3220 lei/euro.
Ulterior, cotatiile s-au mentinut aproape de 4,34 lei/euro, iar la finalul sesiunii locale, odata cu deschiderea pietei americane, rata de schimb a coborat spre 4,33 lei/euro. In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3300 – 4,3310 lei.
Analistii ING Bank spun ca potentialele interventii ofociale au fost completate si cu cererea naturala pentru valuta, astfel ca tendinta de apreciere a leului a fost temperata, desi volumele tranzactionate au fost ridicate.
Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a coborat miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrala la 30 ianuarie 2012.
In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3894 lei/euro, asfel ca nivelul de miercuri este cu 5,3 bani mai redus.
Pentru moneda americana, banca centrala a anuntat de asemenea un curs in scadere, cu 2,86 bani, la 3,2596 lei/dolar, reprezentand minimul din 29 februarie, cand dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.
In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a coborat la 3,5061 lei/franc, fiind cel mai redus nivel din decembrie 2011. O rata de schimb inferioara celei de miercuri a fost publicata la 7 decembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,5037 unitati.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
Dobanzile practicate de banci pentru sumele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) pe termen de o zi se plasau la 5,52 – 6,02%, iar randamemntele la o saptamana se situau in intervalul 5,51 – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *