Strania poveste a “raportului Schengena” de 1,5 milioane de euro

Un om de afaceri abonat la contracte cu Autoritatea Nationala a Vamilor, a platit o suma exorbitanta pentru un document pe care a refuzat sa-l arate comisarilor Garzii Financiare. Banii au fost ulterior ridicati cash din banca si au disparut.
Firma omului de afaceri Mircea Tudor, a platit 1,5 milioane de euro pentru consultanta juridica unui avocat obscur din Alexandria, pentru ca acesta sa realizeze un raport secret de 300 de pagini, pe care nu l-au putut vedea nici macar inspectorii Fiscului. Documentul trebuia sa ajute MB Telecom sa-si adjudece o serie de contracte pentru “securizarea frontierelor dupa standarde Schengen”, iar suma mentionata reprezenta 15% comision din valoarea intelegerilor parafate cu Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). De altfel, societatea, a derulat afaceri de 75 milioane de euro cu ANV. Numai din 2007 incoace, MB Telecom a incheiat 17 contracte cu aceasta institutie.
Ulterior, inspectorii ANAF au constatat ca avocatul Liviu Ardeias din Alexandria este un expert in “contracte de consultanta fictiva”, functio?nand ca un “offshore viu”. Liviu Ardeias a taiat mii de facturi si chitante, dar nu a tinut niciodata contabilitatea acestora si nu a platit dari la stat.
“Expertul Schengena”, fara raport
In ianuarie 2010, firma MB Telecom Ltd SRL incheie un contract cu cabinetul avocatului Liviu Ardeias din Alexandria, pentru a”asistenta juridica si reprezentare in legatura cu proiectele clientului avand ca tematica generala securizarea spatiului Schengen”. Rodul intelegerii scrise a fost un “raport” de 314 pagini, care contine, preponderent, o sinteza de legi internationale si nationale, regulamente si proceduri in domeniul securizarii frontierelor, deci nu reprezinta vreo “creatie intelectuala” speciala. Rolul “raportului”, insa, era sa il invete pe patronul MB Telecom, Mircea Tudor, cum sa isi adapteze oferta catre Autoritatea Nationala a Vamilor a”conform standardelor” si sa castige licitatiile.
Doar ca documentul a primit numar de intrare in firma ?omului de afaceri in data de a”18 noiembrie 2010″, moment la care patru contracte in valoare de 79 milioane lei fusesera deja semnate cu Autoritatea Nationala a Vamilor.
Mircea Tudor nu a putut explica foarte clar aceasta situatie. Intr-un dialog pe care l-am purtat cu patronul MB Telecom, l-am intrebat “cand ati ajuns doctor, sau licentiat, in reguli Schengen?”, fara a amintit de contractul pe care firma sa l-a incheiat cu avocatul din Alexandria. Raspunsul a fost: a”Tot timpul am invatat din contracte. Cred ca in 2007-2008, deja eram experti. Stiam mai bine decat orice angajat din vama care sunt standardele”.
Din aceasta afirmatie se poate trage concluzia ca MB Telecom Ltd SRL avea deja expertiza si nu era nevoie sa plateasca 1,5 milioane de euro pentru “consultanta Schengen” ca sa castige contractele cu vamile.
De altfel, “Romania liberaa” a descoperit ca, la momentul la care Mircea Tudor semna contractul de consultanta juridica cu avocatul din Alexandria pentru o “consultanta Schengen”, in ianuarie 2010, compania MB Telecom Ltd SRL incheiase deja primul ei contract de furnizare de a”Sisteme de securizare conform normelor Schengen” catre Autoritatea Nationala a Vamilor.
Totusi, avocatul alexandrean a incasat comisionul pentru “furnizare de expertiza Schengen”, care conform contractului, a fost in valoare de 1,5 milioane de euro.
Ardeias a reusit ce nu a reusit Blaga
Uimitor, chiar Mircea Tudor a recunoscut ulterior, in discutia cu reporterul “Romania liberaa”, sa suma este a”exorbitanta”, dar a declarat ca l-a tocmit pe avocatul din Alexandria fiindca nu izbutea nicicum sa afle regulile Schengen. a”Ne-am intalnit in 2009 la standul nostru de la Geneva si i-am zis ca noi aveam atunci nevoie de o consultanta la nivel european pentru Caietele Schengen, care ne erau inaccesibile, pentru proceduri de control vamal cu UE. Asta fiindca nu sta nimeni de vorba cu noi, entitate privata. Ar fi trebuit ca Romania sa le ceara oficial, dar era, asa, un fel de… Noi incercaseram sa intrebam la Bruxelles, la EuroCustoms si nu ne-au raspuns pur si simplu. Am crezut ca Vama trebuie sa le stie, dar e o ignoranta totala. Nici azi nu le stiu bine. Am incercat cu Politia de Frontiera, cred ca am incercat si cu Blaga (Vasile Blaga a fost ministru de Interne in intervalul 23 decembrie 2009 – 27 septembrie 2010 – n.r.). Blaga ne-a dat consultantul german. A fost un consultant al Politiei de Frontiera Germane detasat in permamenta la Bucuresti. L-am intalnit, l-am cautat, a acceptat sa stea de vorba cu noi. Pana la urma n-a iesit nimic. N-a acceptat sa ne dea proceduri, standarde, consultanta. Incercati sa le obtineti si veti vedea ca nu vi le da nimeni. Prin Ardeias, am reusit sa le obtinem. Ardeias ?ne-a promis ca ne face el intrare la EuroCustoms, la EuroPol, ne-a facut intrare la Politia Germana de Frontiera, ne-a dus la Vama Franceza, la Vama Elvetiana, ca sa discutam pe proceduri, pe reguli. Daca nu ar fi stabilit imediat, la cateva saptamani, o conexiune cu vama franceza nu m-ar fi convins, dar a dovedit clar ca are conexiunile acolo, ca e eficient. Initial a cerut 500.000 euro inainte si am zis ca nu pot sa dau, pentru ca in primul rand e riscul sa nu castig licitatia si m-am ales cu ce? Cu un studiu care nu-mi foloseste. Varianta pe care am agreat-o a fost 15% din contract. Am zis: “Ii bag in pret, daca castig, ii iau si ti-i dau, daca nu bonjour, n-am pierdut nimic”. A fost o solutie. La orice casa de avocati am fi mers, nu sta de vorba cu tine pe de 10 ori suma asta. Toti avocatii merg pe 10-15%, asa numitul success fee”, a declarat, pentru “Romania ?liberaa”, Mircea Tudor.
Liviu Ardeias si-a incasat comisionul de 6 milioane de lei, ca procent din contractele pe care MB Telecom le-a incheiat cu Autoritatea Nationala a Vamilor, pe baza a doua facturi. Imediat ce i-au intrat banii in cont, avocatul i-a ridicat de la casieria bancii a”cash”. Ulterior, urma banilor de “consultanta Schengen” s-a pierdut.
Clasificat si nu prea
In 2011, comisarii Garzi Financiare Ilfov au solicitat MB Telecom sa dovedeasca ca avocatul ?Liviu Ardeias a prestat servicii de consultanta “reale” in valoare de 1,5 milioane de euro. Dar Mircea Tudor a refuzat sa le arate rodul muncii, adica “compilatia de legi si proceduri” care a costat 4.550 euro/pagina. Milionarul le-a ?aratat comisarilor doar prima pagina, care continea a”titlul raportului” si a doua, cu “cuprinsul”. Omul de afaceri si-a motivat refuzul astfel: a”Precizez ca raportul de lucru este un document amplu, cu continut confidential si poate fi pus la dispozitia organelor de control doar cu acordul beneficiarului sistemului de securizare, respectiv Administratia Vamala Romana”. Refuzul lui Mircea Tudor nu ar fi fost justificat, deoarece chiar patronul MB Telecom a recunoscut pentru “Romania liberaa” ca documentul nu continea informatii cu vreun grad de clasificare. “Trebuia ?sa-i tin de mana si sa-i invat eu ce au de facut?”, a raspuns omul de afaceri cu privire la acest episod.
Refuzul este cu atat mai ciudat cu cat, in 2010, simultan cu “consultanta juridica” de 1,5 milioane euro pe care o acorda MB Telecom, avocatul Liviu Ardeias practica servicii de consultanta juridica si pentru alte entitati, doar ca “fictiva”, dupa cum a descoperit chiar DNA. a”In cursul anului 2010, inculpatii Ardeias Liviu, avocat in cadrul Baroului Teleroman, CMA, avocat in cadrul Baroului Arges, FE, executor judecatoresc la Pitesti si BSF, fost director executiv la Uzinele Sodice Govora SA, au constituit o asociere infractionala prin care au incercat inducerea in eroare a functionarilor unor agentii bancare in scopul obtinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (a??) Inculpatii au incheiat intre ei mai multe contracte fictive (de asistenta juridica si de prestari servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totala de 24.400.000 lei”, se arata intr-un rechizitoriu al procurorilor anticoruptie. De altfel, in acest dosar Liviu Ardeias a fost condamnat definitiv si se afla in prezent in inchisoare.
Comisionul care se cere pentru un contract cu statul
Chiar omul de afaceri Mircea Tudor a explicat pentru “Romania liberaa” ce a”comision” se cere pentru a castiga o licitatie cu o institutie a statului. “Odata mi s-a cerut spaga la Aeroportul din Cluj. Am fost in 2002-2003 sa depunem documentatia ca sa participam intr-o licitatie si directorul de securitate, fara nici o jena, a zis “trebuie sa scrii 20% din pret in plus, pe care sa ni-i dai noua”. Am ofertat fara 20% in plus si am pierdut. Apoi, in 2004, cand am participat la licitatia din Portul Constanta am avut pret mai mic si directorul general mi-a spus clar: “daca vrei sa castigi licitatia asta, trebuie sa o refacem si te costa 15% pe care o sa-i dai PSD-ului pentru campania electorala”. Era Nastase prim-ministru. Nu am dat”. Pe de alta parte, un oficial UE pe tema legislatiei Schengen, contactat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *