Stratfor: Instabilitatea din Republica Moldova ar putea fi “o oportunitate” pentru Romania

Instabilitatea politica si economica din Republica Moldova ar putea permite Romaniei sa scoata aceasta tara din sfera de influenta a Rusiei, comenteaza agentia americana de analize Stratfor.
“Incepand din anul 2009, Administratia de la Chisinau s-a orientat spre integrarea europeana a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic – in principal intre formatiunile proeuropene (Partidul Democrat si Partidul Liberal-Democrat) si cele proruse (Partidul Comunist si Partidul Socialist) – au generat un impas politic semnificativ la Chisinau”, explica Stratfor, citata de Mediafax.
Citeste si: Klaus Iohannis s-a intalnit cu George Friedman, fondatorul STRATFOR. Ce a propus Friedman
“Aspiratiile Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana au suferit o lovitura majora recent, cand premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. ?Republica Moldova era deja intr-o criza economica majora. Caderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. In plus, Uniunea Europeana a anuntat pe 7 iulie suspendarea finantarii pentru R.Moldova pana la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anuntat intentia de a forma un nou guvern pana la sfarsitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persista”, subliniaza Stratfor.
“Aceasta situatie este in interesul Rusiei, care a incercat sa blocheze eforturile Republicii Moldova in sensul integrarii europene, asa cum a procedat de altfel si in cazul Ucrainei. Semnificativa prezenta militara rusa in regiunea separatista Transnistria si in zone proruse precum Gagauzia confera Rusiei o importanta parghie de influenta asupra Chisinaului”, noteaza Stratfor.
“Cu toate acestea, criza politica din Republica Moldova – in special dificultatile financiare din ce in ce mai mari ale tarii – ar putea oferi o oportunitate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *