Tariceanu: Codul Fiscal va trece cat mai rapid prin Parlament, fara mari modificari

Copresedintii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, au declarat, vineri, ca decizia presedintelui Iohannis de a retrimite Codul Fiscal la Parlament este pur politica, adaugand ca acesta va trece cat mai rapid prin Parlament, fara mari modificari, “inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare”. Liberal-democratii considera ca presedintele ar fi trebuit sa promulge Codul Fiscal pentru ca Romania are o crestere economica de 4%, investitiile straine sunt in crestere accentuata si a crescut nivelul de colectare in primele luni ale acestui an.

“Decizia lui Klaus Iohannis este una pur politica, fara argumente economice. Argumentele invocate sunt de forma, pentru a incerca sa explice o decizie luata doar din considerente politice si pentru un partid politic, PNL”, potrivit unui comunicat de presa al Aliantei Liberalilor si Democratilor, semnat de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, potrivit Mediafax.
Potrivit celor doi copresedinti, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si reducerea TVA la alimente sunt masuri luate de guvern care demonstreaza ca Romania este pregatita pentru implementarea Codului Fiscal.”ALDE ia act de decizia eronata si partizana a presedintelui Iohannis. In acelasi timp, ne exprimam convingerea ca, impreuna cu partenerii de guvernare, vom gasi solutii pentru a trece cat mai rapid prin Parlament din nou Codul Fiscal, fara modificari de substanta, inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. ALDE asigura mediul de afaceri ca actuala coalitie de guvernare isi pastreaza neschimbata promisiunea ca Romania sa aiba un nou Cod Fiscal”, mai mentioneaza sursa citata.
Presedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal si l-a retrimis, vineri, Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o “riguroasa analiza” a implicatiilor asupra bugetului consolidat.”Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara”, se arata in cererea de reexaminare publicata pe site-ul Administratiei Prezidentiale.In sustinerea celor afirmate de presedinte a venit consilierul prezidential pe probleme economice, Cosmin Marinescu, care a declarat ca noul Cod Fiscal ar fi avut implicatii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 si ar fi genereat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adica circa 21,4 miliarde lei.Parlamentul este in vacanta, iar, potrivit art. 66 din Constitutie, sesiunea parlamentara extraordinara poate fi convocata la cererea sefului statului, a conducerii Parlamentului sau a cel putin unei treimi din numarul total al …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *