Studiu: 94% dintre oameni au simptome de tulburare obsesiv-compulsiva

Aproape toti avem ganduri nedorite, atitudinea fata de ele ne diferentiaza. Este concluzia unui studiu despre raspandirea simptomelor tipice comportamentului obsesiv-compulsiv. Inainte de a continua, precizam ca acest articol prezinta parerea unor cercetatori si nu tine loc de tratament de specialitate sau de diagnostic (Sursa articol: Medical Daily)
Asistam zilnic la manifestari ale micilor obsesii, fie ca ne apartin, fie ca sunt ale cunostintelor noastre. Multe dintre ele sunt usor de recunoscut, fiind oglindite in ritualuri zilnice: verificarea repetata a aragazurilor, spalatul pe maini mai mult decat este necesar sau incercarea nesfarsita a incuietorilor de la usa. Dincolo de acest fel de manifestari, multe dintre simptome sunt mai putin evidente, petrecandu-se in mintea noastra, atunci cand ne apar tot felul de ganduri suparatoare si nedorite.
Ceea ce au descoperit cercetatorii de la Concordia University, condusi de psihologul Adam Radomsky, este ca 94% dintre oameni au astfel de ganduri, ele nefiind un pericol. Ceea ce ii apropie pe unii oameni de diagnosticul de tulburare compulsiv-obsesiva este modul in care acestia reactioneaza la gandurile deranjate. Practic, observa cercetatorii, nimeni nu este ferit de ganduri “rele”, ca frica de a sari de la inaltime sau de a nu face rau altor persoane, doar ca, in timp ce multi trec peste aceste temeri, altii nu le pot depasi cu usurinta.
Cercetatorii au testat 777 de studenti din 13 tari, aflate pe sase continente. Subiectii au fost intrebati daca au avut ganduri suparatoare in ultimele trei luni, indiferent daca aceste ganduri reprezentau ingrijorari, frica de incendiu sau ganduri agresive. Concluzia sondajului: gandurile negative sunt foarte comune si, de obicei, nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *