STUDIU: Problemele temporare de cash-flow sunt principalul motiv pentru neplata facturilor

Media platilor intarziate in Romania anul acesta a ajuns la 22%, cu un punct procentual mai putin decat in 2017, potrivit studiului.
“Companiile din Romania care au participat la acest studiu considera ca principalele motive pentru care clientii B2B (persoane juridice) nu platesc sunt neincasarea platilor de la propriii clienti (74%), precum si utilizarea liniilor de credit de la furnizori (66%)”, se arata in comunicat.
In ceea ce ii priveste pe clientii persoane fizice, acestia intarzie cu plata sau nu platesc deloc din cauza problemelor temporare cu lichiditatile (72%) si supraindatorarii (59%). In 2018 comportamentul de plata al romanilor a ramas acelasi ca in anul 2017 in ceea ce priveste plata la timp a facturilor.
“In prezent 74% dintre facturi sunt platite la timp, ceea ce este echivalent cu anul precedent. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca firmele au mentinut acelasi termen de plata ca in anul 2017 atat pentru clientii persoane fizice (B2C), cat si pentru clientii persoane juridice (B2B)”, se arata in comunicat.
Motivul pentru care punctualitatea platilor in 2018 a ramas aceeasi ca in 2017 ar putea fi scadenta medie acordata, de 37 de zile, care nu s-a schimbat in 2018 comparativ cu anul precedent.
“In prezent, termenele de plata sunt aceleasi din 2017: 68% dintre clientii B2B au scadente de cel putin 40 de zile, in timp ce doar 38% dintre clientii B2C au acest privilegiu”, se arata in comunicat.
Cu toate acestea, in ciuda mentinerii constante a numarului de plati efectuate la timp, Romania este una dintre tarile est-europene cu numarul cel mai redus de facturi achitate la timp, alaturi de Grecia si Slovacia, potrivit studiului.
In cadrul acestui studiu au fost intervievati factori de decizie din 3200 de companii din 17 tari europene cu privire la practicile de plata locale. Studiul isi propune sa analizeze relatiile dintre comportamentele de plata, termenele de plata si influenta lichiditatilor asupra economiei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *