Studiu: smartphone-ul va poate reduce puterea creierului, chiar si atunci cand este oprit

Telefoanele inteligente ne pot face fizic lenesi, arata noile cercetari stiintifice ce demonstreaza ca mintea umana poate sa ajunga intr-un continuu plictis. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Texas din Austin, SUA, ca atunci cand avem smartphone-ul la indemana, ne putem reduce semnificativ capacitatea cognitiva, chiar daca dispozitivul este oprit. Studiul a fost recent publicat in Jurnalul Asociatiei pentru Cercetarea Consumatorilor.
In plus, cercetatorii de la Scoala de Afaceri a Universitatii McCombs au efectuat doua experimente cu 800 de utilizatori de smartphone-uri, pentru a vedea daca telefoanele au avut vreun efect asupra capacitatii creierului de a retine si procesa date la un moment dat.
In prima proba, cercetatorii au cerut participantilor la studiu sa rezolve o serie de teste care necesita concentrare completa pentru a obtine scoruri bune. Subiectii au fost rugati sa-si pastreze telefoanele in mod silentios si, la intamplare, sa le aseze pe birou cu fata in jos, in buzunar sau in geanta personala sau in alta camera.
Rezultatele au aratat ca participantii care au avut telefoanele intr-o alta camera i-au depasit in mod semnificativ pe cei care aveau telefoanele pe birou si au depasit putin performantele celor care au avut telefoanele intr-un buzunar sau in geanta.
“Vedem o tendinta liniara care sugereaza ca, pe masura ce smartphone-ul devine mai vizibil, capacitatile cognitive disponibile ale participantilor scad. Mintea ta constienta nu se gandeste la smartphone-ul tau, dar acel proces – procesul de a te obliga sa nu te gandesti la ceva – consuma o parte din resursele tale cognitive limitate. E un exod al creierului”, a declarat profesorul Universitatii McCombs, Adrian Ward.
Al doilea experiment a vizat modul in care dependenta unei persoane de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *