Studiu. Vacantele asociate cu meditatia si cu yoga pot creste speranta de viata

Un nou studiu ce compara efectele pe care le au asupra corpului meditatia si?yoga, precum si plecarea in?vacanta,?a dus la concluzia ca aceste optiuni scad nivelul stresului, cresc functia imuna a organismului si influenteaza anumiti markeri celulari din sange asociati cu imbatranirea, informeaza Reuters citata de Agerpres.
Oamenii de stiinta au masurat activitatea genelor, markerii din sange si starea de bine raportata de subiecti in timpul sejurului si in lunile ulterioare si au descoperit un “”efect de vacanta””, considerabil si imediat, in cazul tuturor participantilor la studiu. Insa, pentru persoanele care meditau in mod regulat beneficiile au fost observate chiar si zece luni mai tarziu dupa revenirea din sejur.
“”Intr-o vacanta relaxanta, corpul iese din starea defensiva, iar nivelul de stres scade, ceea ce influenteaza activitatea celulelor cu rol in sistemul imunitar””, a declarat autorul principal al cercetarii, dr. Eric Schadt, director fondator al “”Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology”” de la Mount Sinai din New York. In plus, in cadrul studiului au fost observate schimbari la nivel molecular in grupul care a facut meditatie, inclusiv o imbunatatire a productiei si a utilizarii proteinelor. “”Nu stim exact ce semnifica acest lucru, dar tinand cont de asocierile cu biomarkerii imbatranirii, exista posibilitatea ca aceste schimbari sa imbunatateasca starea generala si sa creasca speranta de viata””, a declarat Schadt pentru Reuters Health.
Pentru aceasta cercetare, oamenii de stiinta au studiat 102 de femei cu varste intre 30 si 60 de ani carora le-au efectuat analize de sange inainte si dupa ce petrecerea a cinci zile in statiunea “”La Costa Resort and Spa”” din Carlsbad, California. Circa o treime dintre acestea rezervasera deja “”retreat-ul”” de meditatie si yoga si obisnuiau sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *