SUA instituie de la 1 iunie taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Reactie de la Bruxelles

UPDATE Uniunea Europeana va intenta un proces la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) impotriva taxelor impuse de SUA pe importurile de otel si aluminiu din UE, a afirmat joi comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, intr-un briefing de presa.
“Statele Unite au incercat sa utilizeze amenintarea restrictiilor comerciale ca pe o parghie pentru a obtine concesiuni din partea Uniunii Europene, insa nu acesta este modul in care facem afaceri si cu siguranta nu intre parteneri, prieteni si aliati de lunga durata”, a declarat Cecilia Malmstrom.
“Acum, ca avem claritate, raspunsul UE va fi proportional si in conformitate cu normele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Vom declansa acum un proces de solutionare a litigiilor in cadrul OMC, intrucat aceste masuri din partea SUA merg in mod clar impotriva normelor internationale convenite”, a spus comisarul european pentru Comert.
“Vom impune, de asemenea, masuri de reechilibrare si vom lua toate masurile necesare pentru a proteja piata UE de deturnare a schimburilor comerciale cauzata de aceste restrictii din SUA”, a mai mentionat oficialul.
Uniunea Europeana va impune contramasuri, dupa ce Statele Unite au hotarat sa nu mai o scuteasca de tarifele la importurile de otel si aluminiu, a afirmat, tot joi, si seful Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.
“Astazi este o zi proasta pentru comertul mondial. Asadar, vom introduce imediat o disputa de solutionare cu Organizatia Mondiala a Comertului si vom anunta masurile de contrabalansare in urmatoarele ore. Este total inacceptabil ca o tara sa impuna masuri unilaterale atunci cand vine vorba de comertul mondial”, a declarat Juncker, intr-un discurs la Bruxelles.

______________
Secretarul american al Comertului, Wilbur Ross, a anuntat joi ca incepand de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu provenite din Uniunea Europeana, precum si din Mexic si Canada, informeaza AFP, potrivit Agerpres.?
Wilbur Ross a anuntat joi ca incepand de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu provenite din Uniunea Europeana, precum si din Mexic si Canada.
Statele Unite au decis astfel sa nu mai prelungeasca scutirea temporara acordata Uniunii Europene care expira joi. Prin urmare, importurile de otel provenite din tarile blocului comunitar vor fi taxate in SUA cu 25%, iar cele de aluminiu cu 10%. Aceeasi masura intra in vigoare pentru Mexic si Canada, partenerii SUA in cadrul NAFTA, acord aflat in renegociere.
Intr-o conferinta de presa prin telefon de la Paris, unde se afla pentru o reuniune a OCDE, Wilbur Ross a declarat ca SUA nu au vrut sa acorde celor 28 de statele membre ale UE “o exceptare permanenta si neconditionata asupra taxelor vamale”.
“Am avut discutii cu Comisia Europeana si, chiar daca am facut progrese, ele nu au ajuns pana in punctul in care ar fi justificat fie prelungirea scutirii temporare, fie acordarea unei exceptari permanente”, a afirmat Ross.
El a minimalizat riscurile unor represalii din partea tarilor respective, precizand ca exista “un potential de discutii” cu UE. “Cum nu stim care va fi reactia lor la ideea de a continua discutiile, este putin prematur sa stim care vor fi subiectele acestor negocieri”, a adaugat Ross.
Referitor la Mexic si Canada, Wilbur Ross a afirmat ca negocierile legate de NAFTA “dureaza mai mult timp decat se spera”. “Nu mai exista o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *