SUA, convinse ca Damascul a folosit gaz neurotoxic. Obama nu a luat o “decizie finala” LIVE UPDATE

Statele Unite au afirmat vineri ca au “convingerea ferma” ca regimul sirian este responsabil de atacul cu arme chimice, care, potrivit lor, a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, in apropiere de Damasc, la 21 august, relateaza AFP.
Presedintele american Barack Obama a anuntat totusi ca nu a luat inca o “decizie finala” in privinta Siriei, relateaza AFP. Asigurand ca recursul la astfel de arme ar ameninta securitatea nationala americana, presedintele a subliniat ca lumea nu poate sa accepte ca femei si copii sa fie gazati.
Obama, care s-a exprimat la Casa Alba inainte de a participa la un minisummit cu omologii sau din tarile baltice, a condamnat “neputinta” in dosarul sirian a Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia, aliat al Damascului, a blocat orice initiativa.
Presedintele a cerut, de asemenea, lumii sa nu ramana “paralizata” in fata situatiei din Siria, la o zi dupa respingerea de catre Parlamentului britanic al unei eventuale interventii armate impotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, tot vineri, ca in cazul in care Statele Unite ar desfasura o actiune impotriva Siriei, aceasta ar fi una cu tinta precisa, fara trupe la sol, relateaza AFP.
Kerry a promis, totodata, ca Statele Unite nu vor “repeta” experienta razboiului din Irak daca vor trebui sa actioneze militar impotriva Siriei.
Un atac cu 1429 de victime, dintre care 426 de copii
Potrivit unui raport al serviciilor de informatii americane, difuzat de Casa Alba si care se sprijina pe surse “multiple”, Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic in acest atac, fiind “foarte improbabil” ca acesta sa fi fost comis de rebeli. Acest document a fost publicat in momentul in care secretarul de Stat John Kerry vorbea despre o eventuala actiune “cu tinta precisa” impotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru a pedepsi acest atac.
“Statele Unite conchid cu o convingere ferma ca Guvernul sirian a comis un atac cu arme chimice in suburbiile Damascului la 21 august 2013”, afirma acest document, care a fost promis de Casa Alba de la jumatatea saptamanii. “Conchidem, in plus, ca regimul (Assad) a recurs la un agent neurotoxic in timpul acestui atac”, potrivit aceleiasi surse.
Serviciile de informatii americane au oferit, de asemenea, o estimare a numarului de victime, subliniind ca aceasta cifra risca sa creasca. “O estimare preliminara a administratiei americane stabileste ca 1.429 de persoane au fost ucise in atacul chimic, dintre care cel putin 426 de copii”, potrivit documentului.
RĂZBOI IN SIRIA, ore cruciale: Lumea s-a impartit in doua tabere
Textul, ajustat pentru a nu compromite sursele americane, respinge, de asemenea, teoria aparata de Damasc si Rusia, potrivit careia rebelii ar fi responsabili de acest atac. “Noi conchidem ca scenariul potrivit caruia opozitia a comis atacul din 21 august este foarte improbabil”, sustin serviciile de informatii.
Potrivit aceleiasi surse, “elemente folosite de serviciile de informatii pentru a ajunge la aceasta concluzie includ date despre pregatirile pentru acest atac efectuate de regim si modul in care au fost facute acestea”. Raportul mentioneaza, de asemenea, “multiple surse de informatii privind atacul insusi si efectele sale, observatiile noastre dupa atac si diferentele dintre capacitatile regimului si cele ale opozitiei”. “Concluzia noastra privind convingerea ferma (ca regimul a comis atacul chimic) este pozitia cea mai ferma pe care comunitatea de informatii o poate lua fara sa o poata confirma”, subliniaza raportul.
Presedintele Statelor Unite Barack Obama isi consulta echipa de securitate nationala, pe tema crizei din Siria, a anuntat pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul administratiei americane. “In cursul acestei dimineti, presedintele se intalneste cu Consiliul pentru Securitate Nationala ca sa discute despre folosirea armelor chimice, la 21 august, de catre regimul lui (Bashar al-)Assad”, a precizat un oficial, sub acoperirea anonimatului.
Oficialul nu a oferit mai multe detalii despre aceasta reuniune, convocata la o zi dupa ce Parlamentul britanic a votat impotriva implicarii Londrei intr-o eventuala interventie armata in Siria.
Echipa ONU trimisa in Siria se apropie la randul ei de momentul prezentarii raportului. Expertii ONU si-au incheiat activitatea in Siria si vor face “rapid” un raport privind eventuala folosire a armelor chimice in conflictul sirian, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, citat de AFP.
“Echipa a terminat de strans esantioane si elemente”, a declarat Martin Nesirky. “Ei isi pregatesc acum plecarea si vor parasi Damascul, apoi Siria maine”, sambata, a adaugat el.
INVENTAR DE RĂZBOI. Fortele militare aliate pregatite pentru o interventie in Siria
Dovezile concrete ale atacului chimic, potrivit SUA
– TREI ZILE INAINTEA …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *