Suedia va restabili serviciul militar obligatoriu, suprimat in 2010

0
1

Potrivit concluziilor unui raport elaborat de o fosta deputata pentru Ministerul Apararii, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toti cetatenii suedezi nascuti dupa 1999.
Masura va fi adoptata in mod sigur de parlament, facand obiectul unui consens intre guvernul de stanga si opozitia de centru-dreapta.
In 2010, Suedia, care nu a cunoscut niciun conflict armat pe teritoriu sau de peste doua secole, a renuntat la serviciul militar obligatoriu, instaurat pentru prima data in 1901, dar considerat neadaptat nevoilor unei armate moderne. A fost nevoie de numai cinci ani pentru a constata ca o cariera militara nu atragea prea mult generatiile care nu au trecut niciodata de poarta unei cazarmi.
Circa 4.000 de tineri suedezi ar urma sa fie chemati sub drapel in fiecare an.
“Sper ca vom gasi o cale spre un mod de recrutare mai stabil, robust si functional”, a declarat in timpul unei conferinte de presa ministrul apararii al Suediei, Peter Hultqvist.
In decurs de doi ani cat s-a aflat la putere, guvernul din care face parte Hultqvist a ales sa majoreze bugetul pentru aparare, in conditiile in care in cele doua decenii ce au urmat razboiului rece armata suedeza a fost “pusa la regim”.
La mijlocul lui septembrie, armata s-a intors in …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here