SUMMIT UE pe tema migratiei: Liderii europeni decid, la aceasta ora, soarta refugiatilor

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, participa astazi, 23 septembrie, la reuniunea extraordinara a Consiliului European pe tema migratiei, ce are loc la Bruxelles. Summitul este organizat dupa ce Consiliul JAI a aprobat irevocabil, marti, cotele obligatorii de refugiati.

Delegatia care il insoteste pe presedintele tarii este formata din consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprisor, Laurentiu Stefan, Leonard Orban, Lazar Comanescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul de stat in MAE, Daniel Ionita.
Liderii europeni se intalnesc miercuri la Bruxelles, in cadrul Consiliului European extraordinar, pentru a dezbate planul de distribuire a inca 120.000 de refugiati si masuri generale privind imigratia. Sesiunea extraordinara vine dupa o decizie fortata, luata cu pretul unei fracturi in cadrul UE, intre tarile vestice si mai multe tari din estul blocului european, potrivit AFP.
Klaus Iohannis este reprezentantul Romaniei la aceasta reuniune extraordinara a Consiliului European pe teme migratiei.
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni, inainte de a pleca la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European, in cadrul careia a declarat ca regreta decizia luata de Consiliul JAI prin care Romaniei i-au fost alocati in plus 2.400 de refugiati, decizie luata printr-un vot majoritar si nu prin consens.
Donald Tusk: “Vorbim de milioane de reugiati potentiali, nu de mii”
Seful statului a punctat faptul ca aceasta hotarare nu va fi rediscutata in cadrul sedintei Consiliului European. Pe de alta parte, Iohannis a subliniat ca problema refugiatilor “poate fi gestionata usor de Romania” si ca “pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara”.
“Voi participa incepand de la ora 18.00 la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European. Donald Tusk a convocat aceasta intalnire pentru a discuta chestiunea migratiei. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, se doreste sa se discute cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii. Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la cealalta intrunire a Consiliului European.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat ca problema a”cea mai urgenta” pe care trebuie sa o rezolve Uniunea Europeana este a”sa recastige controlul frontierelor exterioare”, potrivit AFP si DPA, citate de Agerpres.
a”Chestiunea cea mai urgenta pe care trebuie sa ne-o punem in aceasta seara este cum sa recastigam controlul frontierelor noastre exterioare, altfel nu are sens sa vorbim despre o politica comuna in materie de migratie”, a subliniat Tusk.
Conflictele care dau nastere valului de refugiati, mai ales din Siria, a”nu vor inceta in curand”, a mai spus presedintele Consiliului European, avertizand ca a”aceasta inseamna ca vorbim de milioane de refugiati potentiali, nu de mii”.
a”Astazi, trebuie sa pregatim un plan concret”, a subliniat Tusk inainte de reuniunea extraordinara a Consiliului European.
Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, miercuri, inaintea sesiunii extraordinare a Consiliului European pe tema cotelor de refugiati, la care participa sefii de stat si de Guvern din UE, ca decizia luata, marti seara, in Consiliul JAI nu poate fi revocata in sedinta de astazi. Juncker a subliniat ca decizia de marti, privind repartizarea refugiatilor, este una care respecta normele legale internationale in vigoare.
MAI: Romania a votat impotriva masurii cotelor obligatorii
Summitul de la Bruxelles are loc dupa ce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *