Sutienele cu sarma pot cauza traumatisme si noduli la nivelul sanului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Daca vreti sa aratati bine la o petrecere, sunt indicate. Daca le purtati frecvent, va pot „ridica” probleme de sanatate. Sutienele cu armatura sau „cu sarma”, asa cum sunt cunoscute adesea, pot afecta glanda mamara. „Atunci cand este purtat toata ziua, un sutien cu postament de fier poate sa produca un microtraumatism al sanului si, astfel, apar microleziuni la nivelul glandei mamare. Aceste leziuni dau tulburari ale sanului si, ulterior, pot aparea noduli sau conglomerate la nivelul sanului. Nimeni nu interzice aceste sutiene atunci cand sunt purtate ocazional, dar purtarea lor permanenta este o problema”, atentioneaza prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog in cadrul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

De aceeasi parere este si dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Polizu. Specialistul spune ca, atunci cand se prezinta la consult, majoritatea femeilor care poarta sutiene cu sarma se plang de o senzatie de disconfort, pentru ca, practic, acest obiect de lenjerie intima este traumatizant. Daca luam in calcul si temperaturile extreme de afara, situatia se amplifica. „Vara, pe canicula, chiar si sutienele obisnuite pot crea un disconfort major la nivelul sanilor.

De aceea, sutienul nu este bine de purtat vara, doar in anumite situatii ? la efort fizic intens, la diverse ocazii, atunci cand imbracam o bluza transparenta sau cand situatia o impune – pentru ca nu trebuie ca sanul sa se clatine. Sunt mult mai practice sutienele sport sau bustierele”, afirma dr.Lemnete.

Sutienele cu armatura sunt indicate doar atunci cand vestimentatia o impune sau cand ajuta vestimentatia, pentru ca in caz contrar exercita o presiune permanenta. „La noi se vand foarte multe astfel de modele de sutiene, in alte locuri ? nu cred”, adauga dr. Lemnete.

Cele mai precaute trebuie sa fie insa femeile care stiu ca au noduli mamari. „Sutienele acestea cu sarma pot accentua cresterea nodulilor in cadrul exterior al sanului”, subliniaza dr. Gabriel Lemnete. Prof. univ. dr. Constantin Dumitrache le sfatuieste pe femeile care au cea mai mica suferinta a sanului sa poarte numai sutiene de bumbac, lipsite de orice element care ar putea fi traumatic pentru san.

Si prof. univ. dr. Gabriel Banceanu, vicepresedintele Societatii Romane de Obstetrica-Ginecologie, este de parere ca, atunci cand nu sunt bine confectionate, sutienele cu armatura pot sa produca rani la nivelul pielii. „Orice sarma sub cupa poate sa deranjeze si sa creeze leziuni. In plus, acum e vara si transpiram foarte usor”, este de parere si prof. univ. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternitatii Giulesti.
Un alt specialist de renume, prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, de la Institutul Oncologic Bucuresti, considera ca aceste obiecte de lenjerie intima cu armatura sub cupe pot favoriza traumatisme repetate sau leziuni la nivelul sanului, insa „sub nici o forma nu produc cancer mamar”.

spot_imgspot_img