Tariceanu l-a dat afara pe cumatrul lui Basescu

Tariceanu l-a dat afara pe cumatrul lui Basescu

Ion Carstoiu este unul dintre cei sase prefecti schimbati ieri din functie de premier.

Cinci dintre ei sunt fosti membri ai Partidului Democrat

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis ieri inlocuirea din functie a sase prefecti, cinci dintre ei fosti membri PD si doar unul PNL. Printre acestia se afla si cumatrul presedintelui Basescu, prefectul de Arges, Ion Carstoiu.

Seful statului este nasul de botez al fiului fostului prefect. Carstoiu se vede nevoit sa-si faca bagajele odata cu ex-democratii Nicolae Giugea (Dolj), Marinica Cazacu (Ialomita), Ion Aurelian Leonard Danu (Brasov) si Cristan Marius Vladu (Hunedoara).

Pe lista lui Tariceanu s-a aflat si fostul liberal Ionel Izina, care conducea Prefectura Teleorman. Oficial, decizia a fost luata pentru intarirea capacitatii administrative si asigurarea unui ?spor de competenta? si o mai buna motivare, se arata intr-un comunicat al executivului.

Neoficial insa, prefectilor li s-a reprosat ca nu au renuntat decat formal la inregimentarea politica, sustinand PD in campania pentru referendumul privind demiterea presedintelui Basescu. Tot ieri, guvernul a decis ca ex-liberalul Mircea Ghitea sa devina prefect de Bihor in locul lui Ilie Bolojan, numit sef la SGG.

Tariceanu nu a putut sa scape insa definitiv de prefectii proveniti de la PD. Fiind inalti functionari publici, ei nu pot fi concediati pur si simplu, varianta ?eleganta? fiind incredintarea unei alte misiuni.

Astfel, prefectii din Hunedoara, Arges si Brasov au facut rocada cu subprefectii, toti proveniti din PNL. Pentru cei din Dolj, Ialomita si Teleorman, Tariceanu le-a rezervat posturi de inspectori guvernamentali, care sunt cele mai proaste in ierarhia inaltilor functionari publici.

Numiti initial pe baza algoritmului politic, prefectii au devenit din 2006 functionari publici, fiind nevoiti sa-si dea demisia din partidul din care au provenit. De asemenea, ei au sustinut un concurs pentru reconfirmarea pe post.

Dupa excluderea PD din guvern, PNL s-a gandit si la eliminarea prefectilor si a sefilor institutiilor descentralizate proveniti din PD. Una dintre primele hotarari luate de cabinetul Tariceanu II, se referea la ?mobilitatea? inaltilor functionari publici, guvernul putand dispune ?mobilitatea pentru eficientizarea activitatii?.

Conducerea PD nu a avut ieri nicio reactie la decizia premierului, chiar daca vizati de inlocuiri au fost oameni pe care democratii
i-au sustinut. Dintre liderii democratilor, doar Radu Berceanu a comentat gestul premierului: ?Tariceanu 2 si-a schimbat parerile, ca a cazut cu motocicleta si i s-au zguduit ideile prin cap si considera ca prefectii trebuie sa fie politici?.

Mioara Mantale, pe lista neagra a premierului

Se pare ca schimbarile pe criterii politice nu se vor opri aici. Premierul Calin Popescu-Tariceanu ar intentiona sa inlocuiasca in perioada urmatoare 15 prefecti, majoritatea din partea PD. Numele cel mai sonor de pe lista neagra a lui Tariceanu este cel al Mioarei Mantale, prefectul Capitalei. Tariceanu le-ar fi spus unor apropiati ca Mantale ar avea o activitate ?dezastruoasa?.

Ar putea fi de asemenea schimbati prefectii din Harghita (Constantin Strujan) si din Olt (Octavian Popescu), ambii fosti membri PD. Totusi, pe lista lui Tariceanu vor figura si prefecti din partea liberalilor pentru a nu parea o razbunare politica.

Unul dintre numele vehiculate este ce al prefectului de Vaslui Paul Toderica, provenit din PNL. De asemenea, ar putea sa cada si ?victime colaterale?, fiind luata in calcul si inlocuirea prefectului judetului Covasna, Ervin Gyorgy – nominalizat de UDMR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *