Tariceanu, catre George Maior: Performanta pe care ati avut-o este foarte slaba. Misiunea dumnevoastra nu poate sa continue

UPDATE.? “Suntem in fata unei premiere absolute, ca un ambasador sa dea explicatii in fata Parlamentului pentru o serie de declaratii facute si pe care eu le apreciez cel putin ca necalificate. (…) Aceste declaratii (cu privire la scrisoarea lui Giuliani – n.r.) au fost facute cu acordul MAE? Vreau sa subliniez ca, din punctul meu de vedere, performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador al SUA este foarte slaba. Nu am vazut niciun progres in chestiunea legata de vizele cu romani, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental si parlamentar si pe dimensiunea economica a Parteneriatului strategic”, a afirmat Tariceanu, la inceputul audierilor.
Liderul ALDE a mai spus ca aprecierile lui Maior au fost “partizane” si intra in lupta politica americana, angajand Guvernul roman si statul roman.?
“Aprecierile pe care le-ati facut partizan legate de scrisoare regretatului John McCain si alte fostului procuror al New York-ului induc impresia ca dvs intrati in aceasta lupta interna si angajati si Guvernul roman si statul roman in aceasta disputa interna, indepartandu-va de la obligatia de a va retine declaratiile. Asa cum noi pretindem ambasadorilor straini sa nu intervina in politica noastra, asa dorim si noi”, a mai spus Tariceanu.i
a”Eu am sa solicit membrilor Comisiei si conducerii MAE sa consideram, practic, ca misiunea dumnevoastra nu poate sa continue pe mai departe in conditiile prezente”, a subliniat Tariceanu.
In replica, ambasadorul George Maior a spus ca Parteneriatul Strategic a evoluat si este fals ca s-a implicat in politica externa.
“Parteneriatul Strategic a evoluat exceptional, dialogul a evoluat (…). Este complet falsa declaratia ca m-am implicat in politica externa. Am facut declaratii despre o persoana privata care a emis o opinie, iar expunand opiniei publice o realitate, cred ca am facut un lucru bun”, a spus Maior.
“Faptul ca m-am implicat in politica interna americana este o afirmatie complet falsa. Nu este nicio declaratie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care sa indice acest lucru. Am facut o afirmatie despre o persoana privata (n.r. – Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Si, spunand adevarul in fata opiniei publice romanesti, cred ca mi-am facut datoria in interesul national romanesc, pentru ca altfel ar fi putut exista o perceptie complet falsa asupra pozitionarii americane in legatura cu dialogul politic, in legatura cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele doua tari, ceea ce nu ar fi fost in interesul national romanesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americana, dimpotriva, atitudinea americana a fost consonanta cu ceea ce am facut, spun eu, in interesul national romanesc”, a afirmat Maior.
Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, a afirmat, la Comisia de politica externa din Senat, ca a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu, cu privire la declaratiile sale in legatura cu scrisoarea trimisa de avocatul presedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Melescanu nu i-a comunicat ca s-a demarat vreo procedura de rechemare a sa de la postul de ambasador.”Am avut o discutie foarte civilizata cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie in ceea ce priveste demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru ca nu privea o declaratie (scrisoarea lui Giuliani – n.r.) a unui oficial american”, a spus George Maior, intrebat la audierile din Comisia de politica a externa din Senat daca a discutat cu MAE despre aceasta situatie.a”Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, in schimb am avut imediat o discutie foarte profunda cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa si Asia – n.r.) Wess Mitchell si initierea agendei viitoare, care va include inclusiv intalniri la nivelul presedintelui si la nivelul Guvernului”, a spus Maior, intrebat daca a fost convocat de Departamentul de Stat dupa declaratiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.
UPDATE. Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, a ajuns miercuri la Comisia de politica externa a Senatului pentru a fi audiat in legatura cu ultimele sale declaratii publice.Comisia a decis prin vot ca audierea sa fie publica.Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, membru in Comisia de politica a mentionat ca “este o premiera” o astfel de audiere la Comisia de politica externa a Senatului.
Anuntul audierii lui George Maior a fost facut de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.a”Miercuri, la ora 13.00, Comisia de politica externa a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul Romaniei la Washington, domnul Maior George, sa se prezinte in fata Comisiei pentru a da o serie de explicatii pentru a ne oferi poate un tablou mai larg cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declaratiile publice pe care le-a facut in ultima vreme, care au starnit, nu va ascund, o serie de intrebari si, probabil, mai mult de atat, anumite ingrijorari si nemultumiri. Ele pot sa afecteze in mod serios relatia in Parteneriatul Strategic”, a anuntat Calin Popescu Tariceanu, luni seara, la Antena 3.El a mai spus ca sedinta va fi publica, iar Maior va fi invitat in calitate de ambasador, nu de fost sef al Serviciului Roman de Informatii.a”Vom face aceste discutii publice. Noi nu suntem Comisia de supraveghere a activitatilor SRI, care are obligatia mentinerii secrete a acestor discutii. Noi il invitam pe domnul Maior in calitate de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *