Tarif de interconectare de 1,15 eurocenti pentru operatorii relevanti de telefonie fixa

Tarif de interconectare de 1,15 eurocenti pentru operatorii relevanti de telefonie fixa

Romtelecom si alti 37 de operatori relevanti de telefonie fixa, printre care si Vodafone si Orange, companii care au ca activitate principala serviciile GSM , vor practica, de la 1 septembrie, un tarif de interconectare de 1,15 eurocenti/minut, fara TVA, a anuntat luni autoritatea de reglementare.

“Ne-am intalnit astazi (luni, 21 iulie – n.r.) cu industria de comunicatii in Consiliul Consultativ al ANRCTI pentru a finaliza analiza de piata care priveste serviciile de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor. Autoritatea a supus aceasta analiza de piata consultarii publice in tara (…) si poate emite pachetul de decizii prin care va desemna 37 de noi furnizori cu putere semnificativa si va revizui regimul interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS&RDS”, a declarat, luni, Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Pana acum, Romtelecom a fost singurul operator desemnat de ANRCTI ca avand putere semnificativa pe piata terminarii la puncte fixe a apelurilor.

Tarifele medii impuse furnizorilor alternativi pentru serviciile de interconectare vor fi aplicate in doua etape, si anume 1,15 eurocenti/minut de la 1 septembrie 2008, si 0,97 eurocenti/minut de la 1 iulie 2009.

De la 1 ianuarie 2007, Romtelecom practica pe piata terminarii la puncte fixe a apelurilor un tarif de interconectare impartit pe trei paliere (local, regional si national) si diferentiat in functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de varf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de varf). Valorile tarifului de interconectare sunt cuprinse intre 0,56 eurocenti si 1,29 eurocenti, fara TVA.

Lista celor 37 de operatori cuprinde firmele Adisam Telecom, Advanced Business Solutions International, Aietes Telecom, Atlas Telecom Network Romania, BP Office&Service, Canal S, Datek Telecom, Combridge, Connet-Ro, Dial Telecom, Digicom Systems, Euroweb Romania, Globtel Internet, GTS Telecom, Idilis, Ines Group, Intersat, Media Sat, Netmaster Communications, Net-Connect Internet, Netpoint, Nevi Telecom, Nxtel Solutions, Orange Romania, Parlatel, Plug IT International, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Rartel, RCS&RDS, Telcor Communications, Thomas Hook Communications Romania, Total Telecom, Trans Tel Services, UPC Romania, Vip Net, Vodafone Romania si Voxility.

In ceea ce priveste interconectarea cu Romtelecom, in afara setului de obligatii impuse prin reglementarile anterioare, ANRCTI a stabilit pentru fiecare nivel de interconectare (local, regional si national) cu reteaua companiei o valoare unica a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu (1,15 eurocenti/minut), renuntand la actualul regim in care tarifele de interconectare sunt stabilite in mod diferentiat in functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de varf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de varf).

Noile tarife de interconectare vor fi aplicate incepand cu 1 septembrie 2008.

Referitor la interconectarea cu retelele RCS&RDS si UPC, institutia a stabilit ca aceste companii trebuie sa respecte conditiile de transparenta si nediscriminare in relatiile cu alti operatori, si sa permita accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei.

Totodata, ANRCTI a impus si celorlalti 35 de operatori alternativi de retele de telefonie fixa obligatii de transparenta, nediscriminare, acces si utilizare a unor elemente ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si de control al tarifelor.

“Aceste obligatii sunt justificate de necesitatea de a asigura ca operatorii nu vor utiliza puterea de piata pe care o detin – in virtutea pozitiei de monopol in privinta terminarii apelurilor in propria retea – in detrimentul competitorilor, cu afectarea intereselor utilizatorilor finali de servicii de telefonie”, se precizeaza in comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *