Telefonul fix pierde din ce in ce mai mult teren in fata celui mobil, arata un studiu realizat de Comisia Europeana (CE). Astfel, una din patru case europene nu mai foloseste postul fix, preferand sa recurga exclusiv la terminalul mobil. In Romania, 33% din familii folosesc numai telefonul mobil, in timp ce 32% au ambele tipuri de telefon. Mai mult, studiul arata ca la noi in tara una din cinci case nu foloseste nici un tip de telefon. Per total, in UE, tara care a inregistrat cea mai mare renuntare la telefonul fix este Cehia, cu o proportie de 64%.
Una din patru locuinte din UE nu mai foloseste telefonul fix, renuntand la acest serviciu in detrimentul terminalelor mobile. Fenomenul este mai pronuntat in zona Europei de Est, anunta AFP. Potrivit sursei citate, acest argument este folosit de Comisia Europeana pentru a scadea preturile la telefonie fixa. Studiul a fost facut de Bruxelles pe un esantion de 27.000 de locuinte reprezentative din cele 27 de tari UE. Din toti cei intervievati, 24% se multumesc sa foloseasca numai telefoanele mobile, tendinta care merge pe un trend ascendent, avand in vedere ca in 2006 procentul era de 22%, iar in 2005 de doar 18%.
In Romania, 32% din repondenti au si post fix, si telefon mobil (media europeana fiind de 57%), iar 15% folosesc numai telefonul fix, aproape de media europeana, care este de 14%. La capitolul telefonie mobila, tara noastra este peste medie, cu o pondere de 33% a caselor in care se folosesc numai mobilele. In UE, media este de 24%. Un minus pe care-l avem in fata restului de tari din UE este faptul ca la noi 20% din locuinte nu au nici un fel de post telefonic, pe cand in UE aceasta medie este de doar 3%. Bulgaria e ceva mai „rasarita” decat Romania, avand in vedere ca numai 11% dintre locuintele bulgaresti nu au nici un telefon, in timp ce 41% au si telefon fix si terminal mobil. In Bulgaria, numai 25% dintre locuinte folosesc exclusiv telefonia mobila si doar 21% pe cea fixa. Potrivit studiului, cei care folosesc cel mai putin telefonul fix sunt cehii, ei renuntand la acesta in proportie de 64%, urmati de finlandezi cu 61%. Per total, in UE, noile state membre sunt cele care au o rata mai mare de renuntare la postul telefonic fix, media fiind de 39% comparativ cu 20% in cele 15 state vechi.
„Retelele fixe nu acopera toata tara sau nu au fost modernizate in ultimele decenii, prin urmare, populatia trece direct la mobile”, a declarat purtatorul de cuvant al Vivianei Reding, comisarul european pentru Telecomunicatii. Un alt factor care a determinat trecerea pe telefon mobil este numarul din ce in ce mai mic al cabinelor de telefonie fixa. Studiul arata ca numai una din cinci familii foloseste cabina telefonica, in Austria si Spania media fiind de una din trei familii. Viviane Reding incearca sa determine o scadere a tarifelor de roaming, in cazul folosirii unui mobil in strainatate. Anul trecut, comisarul european al telecomunicatiilor a determinat companiile de telefonie mobila sa limiteze primirea si darea apelurilor la 24, respectiv 49 eurocenti fara TVA. Acum, aceasta incearca sa modifice si preturile SMS-urilor si pe cele pentru accesul la internet printr-o retea de telefonie mobila. Termenul de gandire dat operatorilor de telefonie mobila pentru aceasta propunere expira la 1 iulie. „Asteptam mai intai sa vedem daca se intampla luni (n.r., astazi) o mica minune”, a declarat purtatorul sau de cuvant.