Tiriac: E foarte usor ca Romania sa co-organizeze un CE la fotbal, Olimpiada insa e ceva complex

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Marius Tone – Mediafax Publicat la: 30.01.2014 20:23 Ultima actualizare: 30.01.2014 20:24

Omul de faceri Ion Tiriac a declarat, joi, ca ar fi foarte usor pentru Romania sa organizeze alaturi de o alta tara un Campionat European la fotbal, dar nu si o editie a Jocurilor Olimpice, pe care o considera un eveniment „complex”.
„Cu organizarea unor Jocuri Olimpice trebuie sa mai asteptam putin. Din punctul meu de vedere cred ca este foarte usor sa co-organizezi un Campionat European la fotbal decat sa organizezi o Olimpiada. La fotbal cinci stadioane le faci in doi ani si chior. Dar Olimpiada nu acelasi lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura dupa Olimpiada? Pai Soci, dupa parerea mea, o sa devina dupa Olimpiada o statiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual”, a spus Tiriac in cadrul dezbaterii „Sporturile Olimpice si Geopolitica Succesului” organizata de Institutul Aspen Romania.

Fostul tenisman este de parere ca in momentul in care se doreste organizarea unui eveniment major in sport trebuie discutat atat cu partidele aflate la putere, cat si cu cele din opozitie. De asemenea, Tiriac considera ca Romania ar trebui sa investeasca 3-4 miliarde de euro in infrastructura pentru turismul de iarna din Muntii Carpati. „Este inadmisibil sa gandesti ceva, un proiect de organizare a unui eveniment major, pentru mai mult de patru ani fara sa chemi la aceeasi masa si opozitia. Trebuie sa lamurim Guvernul ca trebuie niste bani investiti in turismul de iarna. Aici, pe o raza de o mie de kilometri, suntem cam singuri si sa adunam tot aici. Ce inseamna pentru o tara ca a noastra 3-4 miliarde de euro ca sa faci infrastructura de turism in Carpati? Absolut nimic. Trebuie insa sa avem insa putina cultura politica, sa ne dam seama ca nu suntem vesnici si nu costa nimic sa aduci la masa opozitia”, a precizat omul de afaceri.
Prezent in 1964 la Jocurile Olimpice de iarna cu echipa nationala de hochei pe gheata a Romaniei, Ion Tiriac a explicat ca astazi sportul a devenit o industrie in care fara investitii nu poti obtine performante. „Am participat la Jocurile Olimpice de iarna pe vreme mea, adica in complet alt secol, era cu totul altceva. Poate atunci jocurile erau mai umane decat azi. Pe vremea mea erau 800 de sportivi si cativa ziaristi. Atunci se gaseau 20 de camioane sa aduca zapada din Germania in Austria, la Innsbruck, pentru ca nu prea era zapada. Atunci nu existau tunuri de zapada ca acum, cand sportul a devenit o adevarata industrie. Olimpiada de la Beijing se poate sa fi costat 100 de miliarde de dolari, dar e greu de spus exact. Nu se stie cat a costat armata care a asigurat paza, cum nu se stie cat va costa armata care va asigura securitatea la Soci. Oricum, multe miliarde. Insa rusii vor face totul foarte bine si foarte spectaculos”, a afirmat fostul tenisman.
Ion Tiriac nu are sperante mari in ceea ce priveste rezultatele sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Soci. „Delegatia Romaniei la Soci este mica, dar sper sa facem o figura onorabila si daca nu, macar sa se calificam undeva decent. Unde nu da Dumnezeu sa ne intoarcem si noi acasa cu o medaliuta cu putin noroc. Insa pentru noi …

spot_imgspot_img