Top 10 salarii la Palatul Victoria. Cine sunt cei 7 care castiga mai mult decat premierul Victor Ponta

de Anca SIMINA Publicat la: 14.08.2013 20:43 Ultima actualizare: 14.08.2013 20:58

Foto: Mediafax

Sapte angajati din Palatul Victoria iau, lunar, salarii sau indemnizatii mai mari decat sefului Guvernului, care castiga 6.148 de lei. Cel mai bine platit din intregul guvern este fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, acum secretar de stat al vicepremierului Gabriel Oprea, cu un salariu de aproape trei ori mai mare decat al premierului care l-a numit in functie.
“E o anomalie. Pe la mine, pe la SGG, am oameni care au salarii mult mai mari decat mine si pana la urma salariul cel mai mare din tara in administratie trebuie sa fie al presedintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al ministrilor. Nu se poate sa am angajati care castiga de trei ori cat mine. Nu are sens, nu are logica”, spunea Ponta pe 8 iulie, la PSD, cand si-a anuntat intentia de a modifica, in luna septembrie, legea salarizarii bugetarilor.

Identificati de gandul, oamenii dati, la gramada, ca exemplu negativ de Victor Ponta sunt adusi sau promovati de catre USL in functiile platite mai bine decat cea de prim-ministrui. Printre acestia se afla si un consilier personal al premierului, numit in februarie, care nu poate fi insa stabilit cu certitudine, intrucat Guvernul tine secreta lista sfatuitorilor personali ai lui Ponta, refuzand sa o faca publica, in ciuda solicitarilor.
Topul primelor 10? salarii din Palatul Victoria, dupa veniturile incasate in luna mai 2013, arata astfel:
Ilie Botos, secretar de stat al lui Gabriel Oprea – 15.826 de lei net,
consilier juridic principal la Serviciul Juridic al SGG – 9.954 lei net,
consilier persoonal al lui Victor Ponta – 7.699 de lei net,
Constantin Lica, directorul general al Directiei Control (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 7.166 de lei net,
Ionel Todea Costerie, directorul Directiei Control al Administratiei Publice Locale (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.594 de lei net,
Roxana Chivoiu – directorul Directiei Juridice si Administrative (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.336 de lei net,
Marin Popescu, director Directia Economica si Administrare Patrimoniu (Secretariatul General al Guvernului) – 6.259 de lei net; plus 2.977 venituri din proiecte,
Victor Ponta, prim-ministru – 6.184 de lei net,
Daniela Alexe directorul adjunct al Directiei Control ministere si entitati subordonate (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.061 lei net.
Oana Cojocaru directorul Directiei Control ministere si entitati subordonate (Corpul de Control al Primului-Ministru) – 6.017 lei net
Ilie Botos, in staff-ul lui Oprea cu salariul de la DGIA si parchetul militar
Cel mai mare salariu oficial din Guvern, potrivit unei situatii a veniturilor nete din luna mai 2013 consultate de gandul, il are Ilie Botos care castiga lunar in jur de 16.000 de lei net, de trei ori cat premierul, chiar daca ocupa o functie de secretar de stat, remunerata in general cu 4.693 de lei net lunar. Botos a ajuns insa la varful Guvernului, adus de vicepremierul Gabriel Oprea, pe care il secondeaza, prin detasare de la parchetul militar, pastrandu-si treptele salariale de general maior cu doua stele si magistrat.
Contactat de gandul in repetate randuri la biroul de la Guvern, pentru a lamuri care sunt atributiile sale in aceasta postura, secretarul de stat nu a dorit sa faca niciun fel de precizare.
Intrarea lui Botos la Palatul Victoria s-a oficializat in februarie, dupa inlocuirea sa de la Directia de Informatii a Armateia (DGIA), post care i-a fost incredintat anul trecut dupa instalarea USL la putere.
Numele lui Ilie Botos a devenit de notorietate in 2003 cand, in timpul guvernarii Adrian Nastase, a fost numit procuror general al Romaniei. Demisia sa de la varful parchetelor a venit in 2006, la scurt timp dupa fuga din tara a lui Omar Hayssam, Ilie Botos invocand pentru retragerea din functie motive personale.
De la Parchetul General a plecat la Ministerul Apararii, unde avea, in 2007, aproximativ acelasi salariu ca si azi. Ca sef al Directiei juridice, Ilie Botos incasa 208.000 de lei pe an, asa cum arata declaratiile sale de avere. Scaderile ulterioare de salarii ale bugetarilor nu l-au afectat semnificativ. In 2011, in mandatul de ministru al lui Oprea, cand ara detasat de la Parchetul General la DGIA, primea 194.770 de lei pe an, iar in anul urmator, de la aceeasi directie de informatii a incasat 171.645 de lei pe an.
Consilierii necunoscuti din top 3
In ordinea celor mai bine platiti functionari din Guvern, imediat dupa Botos, se afla un consilier principal de la Serviciul Juridic al SGG. Acesta primeste 9.954 de lei pe luna, cu toate ca, angajati cu acelasi grad profesional, in aceeasi directie, au salarii de 1.898 sau 1.812 lei in cazul unui coleg de la Contencios, iar consilierii juridici superiori, pe o treapta salariala mai inalta in teorie, sunt platiti cu 2.400-4.600 de lei.
Cat despre al treilea cel mai bine remunerat de la Palatul Victoria, acesta este chiar unul dintre sfatuitorii personali ai premierului, adus de Victor Ponta la cabinetul sau al jumatatea lunii februarie si care castiga 7.699 de lei lunar, fata de 2.000-3.000 de lei cat sunt veniturile nete ale colegilor sai.
Singurul numit in luna februarie consilier personal pentru romanii de pretutindeni, Corneliu Visoianu, un mai vechi partener de afaceri al omului de afaceri Bogdan Buzaianu de la Energy Holding, fost membru PNL, candidat PDL la parlamentare si unul din noii oameni de incredere ai lui Ponta, sustine ca nu el este in aceasta situatie. “Salariul meu este de 2.400 de lei lunar”, a precizat Visoianu contactat de gandul.
Pe de alta parte, Departamentul de Comunicare al Guvernului refuza, de trei luni, sa raspunda solicitarii gandul de a preciza care sunt functionarii de la Aparatul de lucru al Primului-Ministru, inclusiv cei 10 consilieri personali ai lui Ponta ale caror nume nu se regasesc in Monitorul Oficial. Partial, lista acestora poate fi refacuta din declaratiile de avere depuse la ANI. Printre sfatuitorii lui Ponta se numara, atfel, Georgian Ghervasie -? unul din oamenii de incredere ai Secretarului General Ion Moraru, adus de la Senat, unde era director la Comunicare -, Mirela Alexandra Enache – fost referent la BCR pana anul trecut, cand a fost cooptata la Guvern -, Contesina Madalina Manole – numita in iulie 2012 -, Laurentiu Paduraru – fost ofiter STS -, Roman Petrasuc – asistent la Litere la Universitatea din Bucuresti -, Mihai Turcanu – liberal, fostul sef al ANSVSA, schimbat din functie dupa scandalul carnii de cal si cooptat consilier in luna mai – si Corneliu Visoianu – fost manager general la Energy Consult, firma a “baiatului destept din energie” Buzaianu, fost partener de arfaceri cu acesta in B&C Consulting, firma care a facut campanie electorala PNL in 2000, sub umbrela lui Dinu Patriciu si Valeriu Stoica, trecut cu PLD la PDL din partea caruia a si candidat in 2008 si ajuns in relatii bune cu PSD Gorj.
Intrebat cine este consilierul care castiga 7.700 de lei lunar, premierul Ponta nu a dat niciun raspuns.
Constantin Lica a lasat DLAF pentru un salariu mai bun
Al patrulea pe lista, ofiterul de politie Constantin Lica a fost promovat director al Directiei Control? din Corpul de Control al Primului Ministru la scurt timp dupa instalarea guvernului Ponta, dupa motiunea de cenzura din 2012.
Lica era numit in functie in iunie 2012, fiind transferat de la Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) unde figura pe un post de consilier din 2011.
In noua functie a fost platit la fel de bine de la inceput. Cea mai recenta dintre declaratiile sale de avere arata ca a incasat pentru cele sase luni de directorat 46.700 de lei, adica aproximativ 7.780 de lei lunar.
La DLAF, pe de alta parte, era platit cu 59.000 de lei pe an, adica aproximativ 4.900 de lei pe luna.
Ionel Todea Costerie, de la DNA in Corpul de Control al lui Ponta
Al cincilea in ordinea veniturilor din Palatul Victora, Ionel Todea Costerie, directorul Directiei Control al Administratiei Publice Locale din Corpul de Control al Primului Ministru, castiga lunar 6.594 de lei net, cu 300 de lei peste prim-ministrul Ponta.
Fost ofiter de politie judiciara la DNA, Ionel Todea Costerie a trecut, inainte de a fi transferat la Guvern, o scurta perioada in 2012 si pe la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
Salariul sau, peste cel obisnuit de incadrare pentru un director, a fost pastrat la momentul transferului la Corpul de Control. Din declaratia de avere de anul trecut rezulta ca, daca la DNA lua, in medie 6.000 de lei lunar, dupa trecerea la Palatul Victoria, Ionel Todea Costerie a incasat, in medie, 7.000 de lei pe luna.
Avocata Chivoiu, si la Guvern, si la Transelectrica
Tot de la Corpul de Control vine si al saselea functionar care castiga mai bine decat Ponta. Este vorba despre Roxana Chivoiu, directorul Directiei Juridice si Administrative – 6336 de lei net. Fost avocat in baroul Dambovita si consilier la Cancelaria premierului Calin Popescu Tariceanu, Roxana Chivoiu a fost, in ultimii doi ani, atat director la SGG cat si director la oficiul juridic al companiei de stat Transelectrica.
Avansarea sa in posturi-cheie a fost relativ rapida, in ciuda faptului ca, asa cum arata datele CSM, fosta avocata a fost respinsa initial in 2009 la exemenul de intrare in magistratura. In Palatul Victoria a intrat in 2005, pe un post de consilier la Autoritatea de Control. De aici a avansat, in 2006, la Cancelaria prim-ministrului, pentru ca in aprilie 2010 sa apara pe un post de consilier al Corpului de Control pana in 2012, cand in mandatul lui Victor Ponta a fost promovata director.
Misteriosul Marin Popescu, mana dreapta a lui Moraru, ia 9.000 lei lunar
Strict in ordinea salariilor, Marin Popescu, directorul Directiei Economice si Administrare Patrimoniu din Secretariatul General al Guvernului este al saptelea si ultimul care ia mai mult decat seful intregului guvern, cu 6.259 de lei net pe luna. Luand insa in calcul veniturile sale lunare din proiecte, Marin Popescu, un functionar fidel Secretarului General al Guvernului, PSD-istul Ion Moraru, milionar discret care l-a si adus de la Senat, sta mult mai bine financiar. Spre exemplu, in aceeasi luna mai, directorul economic al SGG a castigat in plus 2.977 de lei, venituri din proiecte, cu peste 9.200 de lei intrand astfel in top 3 salarii din Guvern.
Dincolo de documentele interne, nimic nu lasa la vedere prezenta lui Marin Popescu in Guvern. Acesta nu si-a publicat nicio declaratie de avere de la numire, iar numele sau nu apare pe niciun act facut public. In declaratiile de interese mai vechi de la Senat, Popescu apare, printre altele, cu o participatie la SC Athenee Palace si cu terenuri agricole de peste 18.000 de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *