Traditii si superstitii de Inaltarea Sfintei Cruci. Ce trebuie sa faci in aceasta zi pentru bunastarea familiei

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Credinciosii sfintesc la biserica ulcele noi pline cu miere si lapte; de toarta canitelor se leaga cate un fir de ata rosie, iar fiecare cana este acoperita cu un colac, scrie jurnalulph.ro. Toate aceste ofrande se dau de pomana saracilor, in memoria rudelor decedate.
Citeste si?Mii de credinciosi au participat la pelerinajul organizat de Inaltarea Sfintei Cruci pe Muntele Mic
In aceasta zi nu se mananca usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.
In traditia populara, frunzele si florile de busuioc, menta, maghiranul si cimbrul sunt plante magice si se sfintesc la biserica, iar in timpul slujbei se pastreaza langa cruce.
Florile de busuioc sfintit, in aceasta zi, alina durerile, chiar si migrenele puternice sau durerile de dinti. In mediul rural, cu crengute de busuioc aprinse se afuma bolnavii de friguri. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, in perioada epidemiilor pentru a le ocroti.
De Ziua Crucii se face un ritual pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atarna de ramurile acestora, cruci facute din busuioc sfintit la biserica si curpeni (tulpini taratoare de castraveti si de pepeni), sperand ca rodul sa se adune si in acesti pomii neroditori. De asemenea, la tara incepe culesul strugurilor si se face mustul.
Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate in timp: cand cocorii se pregatesc de plecare.
Daca tuna …

spot_imgspot_img