Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor pot provoca orbire – Studiu

de Ana Obretin – Mediafax Publicat la: 08.03.2014 13:28 Ultima actualizare: 08.03.2014 13:36

Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor cu colagen sau cu substante cosmetice speciale – proceduri de intinerire a pielii folosite foarte frecvent, cu efecte secundare in general limitate – pot provoca orbire daca sunt efectuate foarte aproape de zona ochilor, potrivit topsante.com.

Astfel, in SUA, au fost raportate cazuri de orbire permanenta in urma folosirii acestui tip de tratament antirid, care permite netezirea pielii si remodelarea anumitor zone ale chipului.
Din ce in ce mai raspandite, aceste interventii sunt destinate eliminarii oboselii chipului si rareori provoaca alte complicatii decat inflamarea pielii si echimoze.

Insa nu sunt total lipsite de risc pentru ochi, spune medicul Michelle Carle, specialist oftalmolog din Los Angeles.
Carle s-a confruntat recent cu trei cazuri de pierdere a vederii, la unul sau ambii ochi, in randul unor pacienti care au apelat la proceduri estetice faciale.
Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor – cu colagen, printre altele – sunt de obicei rezervate zonei de mijloc a fetei, de exemplu, in jurul gurii.
Insa ele nu trebuie sa fie utilizate in jurul ochilor, potrivit acestui specialist oftalmolog, pentru ca “produsul poate, accidental, atinge vasele sangvine ale fetei, sa-si faca drum pana la artera oculara si sa blocheze irigarea cu sange a acestui organ”.
Aceasta complicatie apare foarte rar, insa nu trebuie neglijata – “o vanataie dispare in cateva zile, dar distrugerea ochiului poate fi un proces ireversibil”, spune medicul.
Cele trei cazuri de orbire constituie subiectul unui articol publicat in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *