Trupul lui Stefan Iordache va fi depus in foaierul Teatrului National

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Trupul neinsufletit al actorului Stefan Iordache va fi adus luni seara in tara. Marele actor a disparut dintre noi la exact o saptamana dupa moartea unui alt simbol al filmului romanesc, Ilarion Ciobanu. O disparitie pe care o regreta toti cei care pretuiesc filmul si teatrul romanesc, dar mai ales colegii de breasla, prietenii si cei care au avut privilegiul sa-l cunoasca. Tuturor le vine greu sa vorbeasca la trecut despre marele actor Stefan Iordache. Trupul actorului va fi depus in foaierul Teatrului National unde cei care l-au iubit ii pot aduce un ultim omagiu.

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata duminica, la varsta de 67 de ani, la un spital din Viena, unde a fost transferat vineri dupa ce anterior fusese internat la Spitalul Elias din Bucuresti pentru investigatii medicale El a solicitat conducerii spitalului confidentialitate asupra starii de sanatate in care se afla. Actorul a decedat in urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul leucemiei de care maestrul suferea.

Stefan Iordache s-a nascut la Calafat, pe 3 februarie 1941. Intreaga sa viata a dedicat-o carierei actoricesti. Gloria a cunoscut-o pe scena Teatrului Nottara. De-a lungul carierei a interpretat roluri precum Hamlet, Regele din „Viziuni flamande”, Raskolnikov din „Crima si pedeapsa”, Maestrul din „Maestrul si Margareta”, Richard de Gloucester din „Richard al III-lea”, Nae Catavencu din „O scrisoare pierduta”, John Barrymore din „Barrymore” sau Alex din „Alex si Morris”.

Chiar daca este considerat unul dintre cei mai mari actori din Romania, maestrul spunea ca daca ar fi avut din nou 30 de ani, nu ar mai repeta acest drum: „Am jucat numai in roluri mari. Mi-a dat ocazia sa ma impun, dar mi-au macinat viata.” Iar in ultima vreme se simtea obosit si, poate, putin dezamagit. „Viata a trecut mult prea repede”, spunea el. Nu a avut timp sa le faca pe toate, iar la 67 de ani, dupa 38 de casnicie, sufletul ii era macinat de un singur regret: nu avea nici cine sa-i poarte numele, si de ce nu si talentul.

Nu avea copii, iar prietenii, spune Stefan Iordache, nu exista. Exista numai momentele de prietenie. Cu toate acestea a fost mereu alaturi de oameni care au tinut la el. Se mutase de ceva vreme departe de Bucurestiul haotic, la Gruiu, in Ilfov. Aici era incojurat de vie si cand venea toamna, stia exact care era reteta vinului cu adevarat bun.

Rolurile sale din film si de pe scena l-au transformat pe Stefan Iordache in personaj literar, Ludmila Patlanjoglu adunand povesti, intamplari si trairi ale actorului in cartea portret „Regele Scamator, Stefan Iordache”. In 2006, i-a fost inmanat Premiul de excelenta al Festivalului de film Transilvania.

De neuitat sunt si melodiile interpretate de marele actor impreuna cu Gheorghe Dinica si Nelu Ploiesteanu, dar si duetele cu Sanda Ladosi. In 2007 a scos propriul sau album, „Magazinul meu de vise”.

spot_imgspot_img