Tu stii cum trebuie sa conduci pentru a reduce consumul de combustibil? TOP 10 sfaturi

Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa consumati mai putin.
1. Alegeti mijloacele de transport in comunMultora, probabil, nu le va conveni aceasta solutie, care inseamna sa renunte la confortul propriu. Insa utilizarea metroului sau a masinilor de transport in comun inseamna clar o economie in buzunar. Acum, ca vine si primavara, ar fi cazul sa incepeti sa folositi si bicicletele, desi, in Romania, acest fenomen are, inca, prea putini adepti.
2. Planificati-va rutaAsigurati-va ca aveti o destinatie clara. In functie de aceasta, puteti sa va planificati mai usor traseul, scurtaturile fiind de preferat pentru a evita aglomeratia in care masina va consuma combustibil degeaba. Acum e momentul sa va bazati pe sistemele de navigatie, mai ales pe cele care va dau cea mai buna alternativa in timp real. Cam greu in Romania, dar nu imposibil, mai ales in orasele mari.
3. Verificati presiunea in pneuriTrebuie sa stiti ca pneurile neumflate la presiunea nominala pot duce la cresterea consumului cu circa 3%. De aceea, e bine sa verificati cat ma des presiunea din pneuri, o valoare nominala ajutandu-va sa obtineti un consum sensibil mai scazut. Pe langa faptul ca evitati uzura accentuata a cauciururilor si chiar posibile explozii de cauciuc.
4. Scapati de obiectele inutile din masinaOrice obiect in minus inseamna o masa mai redusa a masinii, ceea ce inseamna un consum mai mic. Ar fi util sa scapati de lucrurile de care nu aveti nevoie in utilizarea zilnica – chiar daca, luate separat, ar fi hilar sa credem ca portul de CD-uri sau manualul de service ar putea duce la scaderea consumului, daca le adunati se poate ajunge la o economie de cateva kilograme importante, care inseamna cateva zeci de grame de combustibil economisiti la fiecare kilometru.
5. Asigurati o aerodinamica buna masiniiIn principal, acest sfat se adreseaza celor care utilizeaza tot timpul cutii de bagaje pe acoperis. Se stie ca, in functie de viteza, consumul creste chiar si cu 3 litri/100 km, doar din ratiuni aerodinamice. Prin urmare, lasati comoditatea deoparte si folositi aceste dispozitive doar cand aveti cu adevarat nevoie.
6. Nu turati motorulIncercati sa va tineti in frau pornirile viteziste sau de competitie la semafor. La plecarea de pe loc turati mai putin motorul si plecati mai usor de pe loc, pentru a nu consuma mai mult decat necesar. In aceste vremuri, sintagma “grabeste-te incet” ar trebui sa fie regula generala. Schimbarea treptelor ar fi bine sa se realizeze la limita inferioara a turatiei optime (cam la 2.500 rpm la motoarele pe benzina, respectiv 2.000 rpm la motoarele diesel).
7. Folositi mai rar aerul conditionatFolosirea aerului conditionat, mai ales in conditii de trafic urban, duce la cresterea consumului cu 1 litru/100 km, in medie. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *