Turcii sunt chemati la urne pentru a se pronunta asupra modificarii Constitutiei; sectiile de vot s-au deschis

REFERENDUM IN TURCIA. Referendumul de duminica, din Turcia, ar putea duce la cea mai mare schimbare politica din tara de la infiintarea republicii, in urma cu aproximativ 95 de ani, relateaza The Guardian, care raspunde la cele mai importante intrebari legate de consultarea populara.
In estul si sud-estul tarii, sectiile de vot s-au deschis cu o ora mai devreme decat in rest si se vor inchide cu o ora mai tarziu.
Comisia Electorala Suprema a anuntat ca 167.601 urne asteapta alegatorii, dintre care 461 in inchisori.
Potrivit estimarilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegatori tineri, care vor vota pentru prima data, iar rata de participare se asteapta sa fie de aproximativ 90%.
Procesul electoral pentru turcii care locuiesc in strainatate s-a incheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse in 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de tari. Unele au fost securizate si trimise la Ankara, unde vor fi numarate dupa incheierea votului in Turcia.
Peste 30% dintre cei 6.351 de alegatori turci inregistrati in Romania s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constitutiei, a anuntat Ambasada Turciei la Bucuresti pentru News.ro.
Pentru alegatorii din strainatate care nu au reusit sa voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise pana duminica, la ora locala si a Romaniei 17.00
MĂSURI DE SECURITATE SPORITE
Din cauza ciocnirilor in curs dintre PKK si fortele turce, dar si a amenintarii jihadiste, Guvernul aloca atentie special masurilor de securitate.
Aproximativ 251.790 de ofiteri de politie si 128.455 de jandarmi vor asigura securitatea sectiilor de vot. In plus, circa 17.000 de politisti si militari vor supraveghea alimentarea cu energie electrica si unitatile de transmisii, precum si alte zone critice.
Autoritatile au mai mobilizat 51.148 de gardieni publici, precum si 18.675 de agenti de securitate voluntari, in 26 de orase.
Sectiile de vot vor fi supravegheate video.
MIZA REFERENDUMULUI
Turcii vor vota, practic, 18 amendamente constitutionale ce vizeaza, in primul rand, prerogativele puterii executive si legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea functiei de premier. Astfel, presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.
Presedintele nu va mai fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *