UE vrea sa infiinteze in Kosovo o Curte internationala pentru crime de razboi

Noua?jurisdictie, careia i se opun atat puterea, cat si opozitia din Kosovo, ar urma sa vizeze un presupus trafic de organe in care ar fi fost implicate fortele kosovare si care a fost deja subiectul unui raport al Consiliului Europei (CoE), a anuntat sambata o sursa europeana la Pristina, anunta AFP, citata de Mediafax.
Aceasta “Curte speciala, care va face parte din sistemul judiciar al Kosovo (…), va avea sediul in Kosovo, dar procedurile sensibile, inclusiv interogarea unor martori, vor avea loc in afara tarii (…)”, se arata intr-un comunicat emis de catre Delegatia UE la Pristina.
Trafic?cu organele prizonierilor sarbi
In 2010, un raportor CoE, Dick Marty, a publicat un raport cu privire la un presupus trafic de organe organizat de catre gherila kosovara albaneza separatista si vizand prizonieri sarbi, in timpul razboiului.
In acest document, Marty l-a vizat pe fostul sef al gherilei, Hashim Thaçi, in prezent premierul Kosovo, dar acesta dezmintit cu fermitate.
Raportul citeaza aproximativ 500 de victime ale acestor crime.
UE a lansat ulterior, in 2011, o ancheta condusa de catre un procuror american, Clint Williamson, cu scopul de a verifica acuzatiile formulate in “raportul Marty”.
Un raport al acestei anchete urmeaza sa fie publicat “la jumatatea lui iunie” si ar putea sa fie urmat de o “inculpare”, a declarat pentru AFP o sursa din cadrul Ministerului kosovar al Justitiei, care a solicitat protectia anonimatului.
Intr-o vizita la Pristina, un reprezentat de rang inalt al diplomatiei americane, Johnathan Moore, a discutat cu lideri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *