Ultimul sef al Securitatii, un calau adulat ca un erou. Raport oficial: Generalul Iulian Vlad ducea la indeplinire ordinele draconice ale lui Ceausescu

A murit generalul Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste, prilej pentru opinia publica sa se imparta in doua tabere. O tabara a celor care il considera un profesionist si un mare patriot, ce a impiedicat o varsare de sange masiva in zilele Revolutiei din “89 si o tabara a celor care il acuza si post-mortem ca a slujit un aparat opresiv, care a distrus vieti si a frant destine.
“Romania libera” va propune o reconstituire a vietii controversatului general de Securitate, pe baza unei biografii relevante scrisa de Dumitru Lacatusu, doctor in istorie al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si cercetator la Centrul de Consultanta Istorica.
O biografie din care aflam ca “Iulian Vlad si-a inceput cariera ca activist de partid inca de la varsta de 16 ani, detinand mai multe functii pe linie de partid pana la incadrarea in Ministerul Afacerilor Interne/Securitate, 1 mai 1952.”
“Ascensiunea lui este in primul rand o consecinta a activitatii sale de activist.? In ultimul deceniu comunist,? a facut parte constant din conducerea Securitatii. Din 1983 a fost adjunct al ministrului de Interne, responsabil cu “problemele de securitate interna” din Departamentul Securitatii Statului, iar ultima lui functie in principala structura represiva a regimului comunist a fost cea de sef al Departamentului Securitatii Statului”, scrie Dumitru Lacatusu.
Istoricul remarca un detaliu foarte relevant, din care intelegem cat de important era Iulian Vlad pentru regim: “A fost numit in aceasta pozitie cu putin timp inainte de greva muncitorilor brasoveni din 15 noiembrie 1987.”
Viata si “operaa”
Iulian Vladu (acesta este numele sau de familie) s-a nascut la 23 februarie 1931 in satul Gogosita, comuna Gogosu (jud. Dolj), ca fiu al lui Nicolae si al Elenei.? Tatal sau era cantaret bisericesc. A urmat scoala primara in satul natal, intre anii 1939-1943, iar in perioada 1943-1947 a fost elev al Liceului comercial “Gheorghe C. Litu” din Craiova.
Potrivit News.ro, la varsta de 18 ani, Iulian Vlad a dat mai multe rapoarte olografe catre Partid in care a aratat cum a incercat sa-si determine tatal sa nu mai mearga la biserica, sustinand ca a fost crescut si educat de partid de la 14 ani. Despre el, Comitetul Central al UTM scria ca a”a dus o munca intensa incepand din 1946 – la exproprierea mosierilor, campania electorala din 1946, la nationalizarea din 1948″ si ca “a participat la nationalizarea morilor chiaburilor.”
Dupa terminarea liceului s-a inscris la Institutul Pedagogic din Bucuresti, pe care l-a absolvit cu rezultate bune. A lucrat pentru o scurta perioada ca invatator la o scoala generala, dupa care a fost chemat sa-si satisfaca stagiul militar. Incepand cu data de 1 mai 1952 a fost incadrat ca ofiter activ, cu gradul de sublocotenent, in Ministerul de Interne.
In biografie, istoricul Dumitru Lacatusu remarca faptul ca , in perioada in care Iulian Vlad a ocupat functii importante in conducerea Securitatii, regimul comunist? nu a ezitat sa revina la practicile represive din anii “50: asasinarea unor disidenti (cazul Gheorghe Ursu), “executiile sumare” ale celor arestati in operatiunea “Autobuzula” (Timisoara, 1981) si reprimarea revolutionarilor timisoreni anterior datei de 21 decembrie 1989.
Potrivit jurnalistei Mirela Corlatean, Iulian Vlad a participat la elaborarea masurilor de reprimare adoptate de autoritati dupa revolta minerilor din Valea Jiului (august 1977), dar si la urmarirea si supravegherea informativa a cunoscutului disident Vasile Paraschiv, “muncitorul ploies?tean care a avut curajul sa se opuna regimului comunist si care a fost batut cu bestialitate de Securitate si internat in spitale de psihiatrie”.
“Desemnarea lui Iulian Vlad in comisia care a investigat fuga generalului Mihai Pacepa arata ca acesta era considerat de Nicolae Ceausescu drept unul dintre oamenii sai de incredere. Desigur, aceasta a fost si o consecinta a faptului ca, in calitate de secretar in Ministerul de Interne, raspundea de activitatea de contraspionaj. Fidelitatea generalului a fost recompensata prin promovarile succesive din “ultimul deceniu comunist”. Succesul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a fost favorizat de contextul extern (prabusirea celorlalte regimuri comuniste din Europa rasariteana, schimbarea politicii URSS fata de statele comuniste, dupa venirea lui Mihail Gorbaciov la putere), curajul numerosilor protestatari care au infruntat in acele zile regimul comunist, dar si de non-combat-ul Securitatii din 22 decembrie 1989.” scrie istoricul Dumitru Lacatusu in finalul biografiei lui Iulian Vlad.? ?
Reactii la disparitia ultimului sef al Securitatii comuniste
Dan Andronic, director general “Evenimentul zileia”:?”Legatura intre moartea ing. Ursu si moartea gen. Vlad nu exista! Prima este o crima, o tragedie pentru familie si o rusine pentru Justitia care nu a reusit sa trimita vinovatii dupa gratii. A doua este disparitia unui om. Respectat de unii pentru verticalitatea de care a dat dovada, blamat de altii. Un om care a cunoscut multe din secretele perioadei de final ale lui Ceausescu.(…) Securitatea nu a fost o institutie de binefacere sau un azil de pensionari, ci o institutie de forta cu caracter represiv. Ce a facut cu adevarat e sarcina istoricilor sa afle”.
Cozmin Gusa, patron Realitatea TV:?”A fost cel mai important mentor al meu(…) Era o figura solara, in ciuda staturii medii, umplea incaperea de fiecare data. Era de o bunatate deosebita. L-am vazut in 20 de ani, cat a durat prietenia asta a mea cu el, iar bunatatea asta a lui se rasfrangea, dadea sfaturi foarte consistente pentru cei care aveau urechi de auzit, pana la gesturi la care ne obliga, pe noi, cei din jur, rugandu-ne pe noi sa le facem pentru cei care erau la necaz.”
Claudiu Saftoiu,?fost director al SIE:?”Condamnat la glont de familia Ceausescu, intemnitat dupa 1990, gratiat de Iliescu, generalul intra in istorie cu demnitate (…) Formator de scoli militare pentru fiecare arma a Ministerului de Interne de dinainte de 1989, dascal si cadru universitar timp de peste 25 de ani in Romania lui Nicolae Ceausescu, Iulian Vlad este exemplul rarisim al copilului modest care s-a ridicat pe propriile picioare si a urcat treptele sociale cu tenacitate.”
Nicolae Radu, purtator de cuvant al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuzaa”:?”Sa luam aminte! Drum usor catre stele domnule ministru, general IULIAN VLAD! Dumnezeu sa va odihneasca in pace! Va port in suflet.”
CRITICI.??Petre Mihai Bacanu, director-?fondator “Romania liberaa”:?”Nu ma surprinde ca i se ridica osanale. Eu am spus din capul locului, si las la o parte experienta mea cu Securitatea: nu toti securistii au fost ticalosi. Dar Directia a VI-a schingiuia si omora oameni. Nu poate sa-mi spuna nimeni ca generalul Iulian Vlad nu stia despre aceste crime, ca nu stia de moartea inginerului Gheorghe Ursu. Vlad stia multe, iar in timpul Revolutiei? a actionat in asa fel incat sa nu intre si mai mult la apa si sa protejeze Securitatea. Stia ca totul se duce de rapa, vedea asta in jurul sau. Polarizarea opiniei publice la moartea sa este o consecinta a faptului ca si-a construit o aura speciala pentru ca a dat ordin ca Securitatea sa intre in cazarmi. Ce putea sa faca? Isi dadea seama ca sandramaua se prabuseste.”
Adrian Papahagi, profesor universitar:?””Doliu” titreaza presa cretinoid-?tabloida. Aflam ca a murit Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii comuniste, institutie care a nenorocit milioane de oameni si a curmat zeci de mii de vieti. Iulian Vlad mai avea de platit pentru lichidarea lui Gheorghe Ursu si, alaturi de Ion Iliescu, pentru sangele varsat la Revolutie – dar a scapat, cum probabil va scapa si fostul presedinte. In niciun caz natiunea nu e deci in doliu, ci are motive de indignare ca tortionarii rosii incaseaza pensii speciale si mor linistiti la varste venerabile, in loc sa plateasca in inchisoare pentru crimele comise. Dincolo de incarcerarea unui tortionar, esentiala in ordinea dreptatii, marea miza a societatii ramane insa cultul memoriei victimelor si o pedagogie antitotalitara permanenta.”
Teodor Baconschi, fost ministru de Externe:?”Ce sinistra descompunere morala in discursul celor care ne spun ca suntem “nestiutori” cand vine vorba despre ispravile Securitatii si Militiei comuniste! Nu stiti voi, bai, imbecililor, nu doar ca erau mari patrioti, dar v-au facut si mult bine: s-au abtinut sa va omoare pe toti, desi puteau.”
Justitia romana a stabilit ca Vlad a incalcat drepturi fundamentale
Justitia din Romania a stabilit ca generalul Iulian Vlad a facut politie politica. Intre anii 2009 si 2010, Curtea de Apel Bucuresti a judecat Dosarul 572/2/2009, urmare a unei actiuni in justitie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. CNSAS a sesizat instanta pentru a stabili “calitatea de ofiter …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *