Un minut va avea 61 de secunde doar pe 30 iunie 2012.

0
1

Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde, permitand astfel timpului universal indicat de ceasurile atomice sa compenseze avansul fata de cel realizat de rotatia Pamantului, potrivit Agerpres.
In “timpul universal coordonat” (UTC), numit si eronat GMT, trecerea intre 30 iunie si 1 iulie se va face nu ca de oicei, la 23.59 de minute si 59 de secunde, ci la 23.59 de minute si 60 de secunde.
Inainte de 1972, “timpul era dat de astronomie. Pentru a sti ora, se lua in considerare pozitia unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste” fata de Pamant, spune Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte (Sisteme de referinta timp-spatiu) de la Observatorul din Paris.
“Astazi, timpul este construit, stabilit si masurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile decat timpul astronomic”, declara el AFP.
Parcul mondial care cuprinde cateva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic international (TAI) masoara modificarile interne ce intervin in atomii de cesiu si permit “impartirea unei secunde in aproape 10 miliarde de mici gradatii”.
Daca TAI este “o scara a timpului continua”, timpul dat de “ceasul Pamantului” este mai putin uniform. Rotatia planetei este supusa multor intamplari, cum ar fi mareele, legate de efectele Lunii, variatiile vanturilor, etc. Astfel, o rotatie a Pamantului in jurul lui insusi este in august mai scurta cu una la doua milisecunde decat o rotatie efectuata in februarie.
“Timpul dat de orientarea Pamantului sfarseste prin a devia de la timpul atomic. Pentru a evita ca diferenta dintre cele doua sa nu fie prea mare, comunitatea internationala – printre care Serviciul international penru rotatia terestra si sisteme de referinta (IERS) din cadrul Syrte – a decis sa adauge o secunda la UTC, explica Noel Dimarcq.
De fiecare data cand diferenta se apropie de 0,9 secunde, IERS intra in actiune si anunta faimoasa “secunda intercalara”, aplicata numai pe 31 decembrie sau 30 iunie. Un asemenea eveniment este prin definitie neregulat ca si rotatia Pamantului. De exemplu, ultimul a avut loc pe 31 decembrie …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here