Uniunea Europeana ne-ar putea scapa de vizele pentru SUA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UE a cerut Statelor Unite sa ofere tratament egal in acordarea vizelor tuturor statelor membre ale blocului comunitar. Washingtonul pregateste o noua lege, in functie de care vor fi stabilite tarile aliate pentru care se suspenda regimul obligatoriu de vize pentru calatorie.

Accesul fara viza in SUA pentru cetatenii din statele UE este un subiect mai vechi care tensioneaza relatiile euro-atlantice. Bruxelles-ul face presiuni asupra Washingtonului ca situatia sa se reglementeze p?na in decembrie. Rom?nia si Bulgaria, ca si cele zece state din valul de extindere din 2004, nu sunt incluse in programul Visa Waiver. Singura privilegiata este Slovenia. Acest program, considerat o rasplata pentru aliatii SUA in razboiul impotriva terorismului, permite accesul fara viza pentru trei luni. Visa Waiver urmeaza sa fie extins in r?ndul aliatilor SUA printr-o initiativa legislativa, dar Rom?nia nu figureaza printre statele care indeplinesc conditiile. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a avansat zilele trecute anul 2009 ca termen pentru eliminarea regimului de vize obligatoriu pentru SUA.

Uniunea Europeana a cerut Statelor Unite sa ofere tratament egal in acordarea vizelor tuturor statelor membre ale blocului comunitar, relateaza International Herald Tribune. Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, a declarat la Budapesta ca a discutat cu oficiali americani pentru a obtine asigurari ca regimul de calatorie fara vize se va aplica tuturor cetatenilor europeni. ?Nu mai putem tolera diferente fata de statele membre; este inacceptabil?, a atras atentia Frattini in cursul unei conferinte de presa la care a participat si premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany.
Polonia, Ungaria si Cehia au contestat in trecut regimul diferentiat de vize practicat de Statele Unite, cerand Bruxelles-ului sa impuna restrictii diplomatilor americani care vin in Europa. Frattini a explicat ca Washingtonul lucreaza la un proiect de lege care va uniformiza regimul vizelor acordate cetatenilor UE. Noua lege, continuta intr-un pachet legislativ privind siguranta nationala, a fost aprobata saptamana trecuta de Congres.

Situatie ambigua

Legea votata in Congres, la care a facut referire Frattini, urmeaza sa fie promulgata saptamana aceasta de catre presedintele american. Apoi, Departamentul de Stat american va stabili lista tarilor care respecta noile criterii privind includerea in Visa Waiver. Totusi, publicatia International Herald Tribune a relatat saptamana trecuta ca Romania nu se numara printre statele care scapa de vize. Potrivit sursei citate, mentinerea vizelor pentru SUA in cazul celor doi aliati este cauzata de numarul peste limita al cererilor de viza respinse. Una dintre conditiile prevazute in noua lege arata ca numarul cererilor de viza pentru Statele Unite respinse recent nu poate depasi zece procente. Potrivit statisticilor care acopera primele sase luni ale acestui an, Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria nu indeplinesc acest criteriu. Mult mai norocosi sunt cetatenii din Cehia, Estonia si Coreea de Sud, care ar urma sa intre in SUA fara viza.

Controale suparatoare

Oficialii europeni sunt ingrijorati si de faptul ca noile proceduri electronice de verificare ar putea crea noi obstacole europenilor care pleaca in Statele Unite in ultimul moment. Cetatenii europeni vor fi nevoiti sa ofere autoritatilor americane o serie de date personale pe cale electronica, probabil cu cel putin doua zile inainte de plecarea in Statele Unite, fapt care ar putea ingreuna calatoriile de afaceri.

spot_imgspot_img