UNTRR cere Guvernului rambursarea supraaccizei, pana la finalul anului, catre transportatorii rutieri care au depus cereri

Potrivit unei Hoarari de Guvern privind conditiile, procedura si termenele de restituire a unei parti din supraacciza la motorina, administratorul schemei trebuie sa solutioneze cererile de restituire in termen de maximum 35 de zile lucratoare de la data depunerii cererii, urmand ca plata sa fie realizata de Ministerul Finantelor in maximum 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii deciziei.
“Primele cereri de rambursare a accizei au fost aprobate in data de 23.11.2018, iar Ministerul Finantelor Publice va avea ca termen data de 11.01.2019 pentru realizarea platilor. Bugetul pe anul 2018 pentru rambursarea supraaccizei este de 10 milioane lei si nu poate fi raportat in 2019, iar plafonul pentru anul viitor nu este inca aprobat”, se arata in comunicat, potrivit News.ro.
Prin urmare, Ministerul Finantelor va asteapta aprobarea legilor bugetare pentru anul 2019, dupa care va transmite catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR) plafoane trimestriale, potrivit patronatului. Dupa primirea plafoanelor trimestriale, ARR va emite alte decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei in limita plafoanelor trimestriale comunicate de minister.
“UNTRR solicita administratorul schemei solutionarea cat mai rapida a tuturor dosarelor depuse in acest an si MFP realizarea integrala a platilor catre aceste firme de transport rutier pana la 31.12.2018. In caz contrar, UNTRR solicita Guvernului eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2019, in conditiile in care oricum MFP a colectat in 2018 din accize cu 1,2 miliarde de lei sub tinta propusa la inceputul anului”, se arata in comunicat.
UNTRR a reamintit ca a demarat discutiile cu autoritatile romane cu privire la schema de rambursare a supraaccizei inca din luna august 2017, pentru a veni in intampinarea transportatorilor rutieri, astfel incat impactul financiar cauzat de majorarea accizei sa nu le afecteze competitivitatea.
“Totodata, UNTRR a cerut autoritatilor alocarea de sume suficiente pentru onorarea platilor, astfel incat rambursarea supraaccizei sa se dovedeasca o practica utila pentru mentinerea competitivitatii firmelor de transport din Romania, intrucat industria de transport rutier are o contributie de peste 5% in PIB si 25% in exportul de servicii al Romaniei”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *