Va avea Galatiul tunel pe sub Dunare?
Galatiul ar putea avea un element de infrastructura rutiera unic in tara, un tunel care sa subtraverseze albia Dunarii intre oras si malul tulcean. Ideea a fost lansata de primarul Marius Stan in 2013 si tot atunci proiectul a fost inclus pe lista proiectelor strategice ale municipiului Galati pentru exercitiul financiar european 2014-2020. Atunci, Consiliul Municipal (CLM) Galati a alocat 10 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate. In primul rand suma de 10 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate a dat nastere unor puternice controverse, deoarece sunt bani cheltuiti in conditiile in care nu se stie daca stratul geologic de sub albia Dunarii permite construirea tunelului. Opinia publica a ramas cu convingerea exprimata de regretatul profesor Octavian Cosovliu, specialist in structura geologica a solului Galati, care a spus ca nu se poate face tunelul tocmai din cauza solului din loess. In lipsa unei expertize care sa dovedeasca contrariul, proiectul tunelului a ramas un proiect controversat. Controversele au devenit si mai aprige atunci cand a fost elaborat Masterplanul General? pentru Transport si a aparut competitia intre Galati si Braila, primarul Galatiului, Marius Stan dorind includerea in Masterplan a traversarii Dunarii prin tunelul de la Galati, iar fostul presedinte al CJ Braila, Gh Bunea Stancu insistand pe varianta construirii podului de la Braila. A castigat Braila, podul a fost inclus in Masterplanul trimis la Bruxelles, insa Masterplanul a fost retrimis in tara pentru revizuire. Masterplanul nu a mai ajuns la Bruxelles, nici cu pod, nici cu tunel.
Studiul de fezabilitate, realizat de Luis Berger
In pofida tuturor controverselor, primarul Marius Stan a continuat demersurile pentru construirea tunelului. Ca sa fie diminuate vociferarile a fost micsorata valoarea estimata a studiului de fezabilitate la 4-5 milioane de euro. Firma care realizeaza studiul de fezabilitate va trebui sa se ocupe de expertiza geologica a solului de sub albia Dunarii, de proiectul tehnic si gasirea investitorului care sa realizeze tunelul.
Licitatia pentru selectarea firmei care va realiza studiul de fezabilitate a fost castigata de reprezentanta la Bucuresti a consortiului Luis Berger din Statele Unite. Luis Berger Romania s-a angajat sa faca studiile, proiectul tehnic si sa gaseasca finantarea in baza unui contract de 3,9 milioane euro.
Au inceput expertizele geologice
Primarul Marius Stan a anuntat ca in decembrie a dat firmei Luis Berger Romania ordinul de incepere a lucrarilor si acestea sunt in grafic, fiind identificate 7 posibile locatii pentru construirea tunelului: “Firma respectiva s-a apucat de treaba. A inchiriat niste barje, au facut deja niste studii geo pe cele doua maluri, au identificat 7 posibile locatii si urmeaza sa continue lucrarea cu studiile geo pe fundul Dunarii pentru o corelare de date. Deci lucreaza oamenii, sunt in grafic. Sunt mai mult decat OK. Proiectul merge mai departe, in ciuda unora carora le place sa vorbeasca pe dupa usia”, a declarat Marius Stan.
Primarul admite si rezervele specialistilor
Totusi, acum primarul Galatiului este mai rezervat in ceea ce priveste sansele ca tunelul sa se faca, admitand si avertismentele specialistilor ca tunelul nu se poate construi la Galati din cauza stratului de loess pe care se afla orasul si care s-ar prelungi si sub albia Dunarii. “Dupa terminarea studiului, urmeaza sa faca tot ceea ce inseamna studiul de trafic, proiectul tehnic, daca totul este in regula. Sunt pe etape. Tot pe etape platim si noi. Daca prima etapa nu ne convine, daca este nefavorabila, daca …