Vanghelie ramane in arest la domiciliu

de Catalin Lupasteanu – Mediafax Publicat la: 03.08.2015 18:49 Ultima actualizare: 03.08.2015 18:50

Primarul suspendat al sectorului 5 Marian Vanghelie ramane in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca a atribuit preferential contracte de achizitii publice cu primaria, in schimbul unui “comision” de 20%, a decis, luni, Tribunalul Bucuresti.

Instanta a respins solicitarea lui Vanghelie de inlocuire a arestului la domiciliu cu controlul judiciar.
Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Vanghelie a declarat, luni, la Tribunalul Bucuresti, ca a cerut inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar pentru ca vrea ca totul “sa reintre intr-o normalitate”: “Am cerut control judiciar si pentru ca urmeaza sa devin tata. Am cerut si pentru ca vreau sa intru intr-o stare de normalitate…”.
Primarul suspendat al sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv in 10 iulie si este judecat in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.
Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de DNA, in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.
In acelasi dosar urmeaza sa fie judecati, sub control judiciar, si omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.
De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.
Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al sectorului 5 din Bucuresti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un “comision” de 20% din incasari.
“Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticoruptie.
Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani lichizi, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului – unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.
De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au incheiat contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si au fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
Mai mult, procurorii arata ca alte “foloase necuvenite” au constat in: suportarea costurilor unor lucrari de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine apartinand unei societati comerciale, controlata de primarul suspendat, dar si de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.
“In vederea atribuirii acestor contracte si pentru a facilita efectuarea platilor aferente acestora, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel fie nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, fie si le-a indeplinit in mod …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *