Veniturile din taxa pe stalp, subestimate de patru ori

Pentru multe companii, taxa pe stalp?reprezinta o povara mare, dar aceas?ta va aduce in 2014 la bugetul de stat aproximativ 80% din suma necesara micsorarii CAS cu 5 procente.
O?zi dupa termenul pana la care firmele au trebuit sa depuna declaratiile de plata pentru taxa pe constructii speciale, respectiv 26 mai, Ministerul Finantelor se declara surprins de diferenta mare dintre estimarile cuprinse in bugetul de stat si sumele ce pot intra la buget, rezultate din declaratiile depuse.
Mai precis: potrivit bugetului pe 2014, urmau sa se incaseze 488 milioane lei pe intregul an, in timp ce suma declaratiilor depuse a depasit un miliard de lei, in conditiile in care priveste doar primul semestru al anului. Oficialii Finantelor arunca vina pe FMI, spunand ca la momentul conceperii bugetului ei stiau ca se vor incasa mai multi bani, insa asa s-a convenit cu FMI.
“Ieri aveam un miliard de lei din taxa, dar suma e in curs de actualizare. Astazi sigur suma este mai mare. Este dublu fata de sumele din buget. Avem o cifra in buget si o alta suma in estimari”, a afirmat ieri Dan Manolescu, secretar de stat.
El a adaugat ca Guvernul a convenit cu FMI sa treaca in buget o suma mai mica din taxa pe constructiile speciale, insa estimarile de incasari erau mai mari.
“Acel miliard de lei este suma declarata pana acum, dar sa vedem efectiv cat se plateste, pentru ca mai avem de incasat o transa in septembrie”, a mai spus Manolescu.
Guvernul, singurul?care a ratat estimarile
Surprins este doar Ministerul Finantelor, caci mai toti economistii si politicienii Opozitiei au subliniat ca sumele colectate din taxa de stalp cuprinse in buget au fost subestimate. In luna decembrie 2013, Consiliul Fiscal estima la peste 1,5 miliarde lei suma ce urma sa fie colectata. Aproape de realitate a fost si presedintele Traian Basescu. In luna decembrie acesta afirma ca estimarea taxei la suma de 480 milioane lei reprezinta a”o mare minciuna”. “In plus, vreau sa atentionez ca bugetul mai cuprinde o minciuna: taxa pe constructii este evaluata ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciuna. Asa cum e scrisa ordonanta care introduce aceasta taxa pe stalp, cum a fost denumita in presa, poate produce orice suma intre 500 de milioane si 15 miliarde. Dar eu cred ca o aplicare rezonabila a acestei noi taxe aduce circa doua miliarde de lei in buget. Deci aici este o alta rezerva pe care Guvernul Ponta o ascunde”, spunea la inceputul lunii decembrie Traian Basescu.
Unde a fost eroarea?
Gheorghe Ialomitianu, membru al Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor si fost ministru de Finante, explica eroarea. Guvernul a luat in calcul valoarea constructiilor speciale cuprinsa in contabilitatea firmelor, la care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *