Veste proasta pentru ASTRA: are sechestru asigurator de pana la 93 mil. lei

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat Tribunalului Bucuresti, printr-o cerere depusa la 16 decembrie 2013, infiintarea sechestrului aspura bunurilor Astra Asigurari, in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada, potrivit Mediafax.
“Admite in parte cererea de infiintare a sechestrului asigurator formulata de creditoarea CNADNR in contradictoriu cu debitoarea Astra. Dispune infiintarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitoarei pana la concurenta sumei de 93.930.037,02 lei. Fixeaza cautiune in cuantum de 9.393.003 lei, ce urmeaza a fi achitata de creditoare in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii. Nedepunerea cautiunii in termenul fixat de instanta atrage desfiintarea de drept a sechestrului asigurator (…) Cu drept de apel in termen de 5 zile de la comunicare. (…) Pronuntata in sedinta publica in data de 19 decembrie 2013” , se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti.
Cinci zile mai tarziu, Astra Asigurari a formulat apel la decizia tribunalului.
La 2 aprilie, Curtea de Apel a respins apelul asiguratorului ca nefondat.
“Respinge apelul ca nefondat. Definitiva”, se spune in sentinta.
Intr-un alt dosar, inregistrat in martie 2013, care are ca obiect “actiune in constatare”, Tribunalul Bucuresti a hotarat, la 6 decembrie 2013, obligarea Astrei la plata catre CNADNR a sumei de 93,9 milioane de lei, cu titlu de garantie.
“Admite cererea de chemare in judecata. Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 93.930.037,02 lei, cu titlu de garantie. Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 955.749,36 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica in data de 6 decembrie 2013”, se arata in sentinta instantei.
In luna ianuarie a acestui an, Astra a facut apel si, conform dateor disponibile pe pagina web Curtii de Apel Bucuresti, nu a fost programat inca un termen de judecata.
La solicitarea agentiei MEDIAFAX, CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurari.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a instituit, la 18 februarie, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
Simultan cu introducerea administrarii speciale, ASF a impus Astra o seri de masuri, respectiv inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari, luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum si interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF.
KPMG Advisory a anuntat, luni, ca Astra trebuie sa isi majoreze in urmatoarele 12 luni capitalul social cu 490 milioane lei (110 milioane de euro), din care 70 milioane de lei intr-o prima faza, pentru imbunatatirea indicatorilor prudentiali ai companiei.
Controlat indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, asiguratorul are in prezent un capital social de 192,7 milioane de lei.
Totodata, in scopul restabilirii sustenabile a indicatorilor prudentiali ai companiei, pe langa majorarea capitalului social, administratorul special a identificat si necesitatea punerii in practica a unui set de masuri care includ, fara limitare, solutionarea amiabila a unui numar restrans de litigii derivand din raporturi de asigurare, care au un impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii, precum si recuperarea, in conditiile legii, a anumitor imprumuturi acordate de societate si ajunse la scadenta, cu impact semnificativ asupra indicatorilor prudentiali ai societatii.
Actionarii Astra sunt The Nova Group Investments Romania SA – 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *