Vicepremierul Paul Stanescu, referitor la Codul administrativ: Speranta mea e ca prin octombrie sa intre in vigoare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Stanescu si-a exprimat convingerea ca „anumite formatiuni politice” vor contesta Codul administrativ.
„Sigur luni va fi trecut si prin Camera Deputatilor, prin Senat a trecut, urmand ca sa fie promulgat. (…) Am reusit pana la urma sa il trecem prin Parlament, eu sunt convins 100% ca luni va trece, urmand sa mearga la promulgare. Sunt convins ca va fi contestat de anumite formatiuni politice. Speranta mea e ca prin octombrie, poate sunt eu prea optimist, Codul administrativ sa intre in vigoare, cod care reglementeaza poate nu in totalitate, dar cele mai multe lucruri, din ce inseamna administratia publica locala si centrala”, a spus vicepremierul.
El a exemplificat cateva dintre schimbarile pe care le prevede Codul administrativ, referitoare la atestarea domeniului public, la primari, prefecti, subprefecti, conducerile deconcentratelor etc.
Astfel, atestarea domeniului public se va simplifica si se va face la nivel local, cu o viza MDRAP.
„Numai un exemplu, atestarea domeniului public. Vreau sa va spun ca, de cand am mers la MDRAP, am sute de documente de atestare a domeniului public, sute, nu poti sa le faci fata. E o aberatie ca un minister sa stie mai bine – cineva de la Bucuresti – care este domeniul public al UAT-ului. Chiar e aberatie. Si am stabilit ca fiecare consiliu local si consiliu judetean, scrie in cod, isi face atestarea domeniului public cu o viza MDRAP, pentru ca este vorba de foarte multe ministere implicate si mai sunt si cateva lucruri sensibile, unele apartin de alte structuri, militarizate si sigur ca trebuie o viza si de acolo, dar lucrurile se simplifica foarte mult”, a explicat Stanescu.
Vicepremierul a mentionat ca primarii vor semna numai pentru oportunitate, iar pentru legalitate vor semna directii din subordine.
„La primar vorbim de oportunitate, de legalitate trebuie sa semneze toti ceilalti care sunt in subordinea primarului, partea juridica – directia juridica s.a.m.d.. Sunt oameni care semneaza de legalitate, primarul semneaza doar de oportunitate. Daca primarul deleaga anumite atributii, va raspunde cel caruia i-a delegat atributiile respective, nu va raspunde tot primarul”, a mai explicat Stanescu.
In privinta prefectilor, Paul Stanescu a precizat ca acestia vor fi asimilati cu secretarii de stat.
„Ne-am dat dupa deget ani de-a randul ca prefectul de fapt nu e politic, dar stiti, de fiecare data cand s-au schimbat guvernele, prefectii …

spot_imgspot_img