Vicepresedintele UMP vrea ca UE sa fie formata din sase membri si Franta sa iasa din Schengen

“Extinderea a fost o eroare. Trebuie reconstituit nucleul european in jurul a sase tari: Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda si Franta.
a”Am ucis proiectul european lasand sa adere prea multe tari. Extinderea a fost o eroare. Trebuie sa refacem nucleul european in jurul a sase state. Celorlalte state trebuie sa le explicam ca nu functioneaza in acelasi ritm. Este valabil pentru Marea Britanie, Irlanda sau Romania”, a spus Wauquiez.
Europa cercurilor concentrice este de vreme buna o realitate, ca si cea a pozitionarii solide a Romaniei pe ultimul dintre aceste cercuri. In urma cu nici doi ani, fostul presedinte francez Valery Giscard d”Estaing spunea ca Europa Unita va fi a statelor euro si eventual a Poloniei, a”o tara care poate”. Posibila motivatie pentru neacceptarea altor state: pentru ca sunt fundamental orientale. Restul uniunii economice, din care ar face parte si Romania, se poate extinde catre Orient, in Ucraina si Turcia, in viziunea fostului presedinte.
a”Sa ne salvam sau sa ne prabusim cu Europa, aceasta este pozitia mea”, a spus Laurent Wauquiez, actual deputat si vicepresedinte al Uniunii pentru Miscarea Populara (UMP), partidul care a castigat clar alegerile locale din Franta si care este cotat de departe cu cele mai mari sanse la alegerile europene de pe 25 mai. In privinta imigratiei, un subiect a”drag” lui Wauquiez de pe vremea cand era ministru, el propune ca Franta sa paraseasca acordul Schengen si spera a”ca aceasta va deveni si pozitia UMP.”
a”Acest acord nu poate functiona, pentru ca tarile europene nu se afla in acelasi context privind imigratia. Germania are putini copiii si are nevoie de imigratie. Franta are prea multi copiii, nu are nevoie de imigratie”, a sustinut vicepresedintele UMP.
a”Trebuie sa gandim in afara actualelor cadre si sa devenim constienti de erorile extinderii UE”, sustine Laurent Wauquiez. Deputatul francez crede ca in inima noului proiect european ar trebui sa se afle integrarea economica, care ar presupune introducerea euro-obligatiunilor (ce ar permite impartirea poverii datoriilor statelor din a”noua” UE), o doza de protectionism, o armonizare a taxelor pentru companii si o convergenta a impozitelor pe venit din nucleul de sase state.
In perioada 2010-2011, cat a fost ministru al Afacerilor Europene, Wauquiez a facut echilibristica intre sprijinirea aderarii Romaniei la spatiul Schengen si critica la adresa Bucurestiului. In 2010, ministrul arata ca “primul criteriu este simplu, acela ca trebuie sa fim siguri pe frontierele noastre”, notand ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *