TOPUL celor mai bogati candidati la alegerile europarlamentare. Cati bani au in CONTURI

de Sorina Ionasc Publicat la: 12.04.2014 10:23 Ultima actualizare: 12.04.2014 10:24

Aproape doua milioane de euro, atat detine in conturi cel mai instarit candidat la alegerile parlamentare din 2014. In clasament, doi candidati au declarat ca au peste un milion de euro, in timp ce alti 13 au peste 100.000 de euro. Cine sunt candidatii la europarlamentare cu cei mai multi bani in conturi, cititi in materialul de mai jos.

Peste 1,7 milioane de euro este cea mai mare suma declarata in conturi de aspirant la un fotoliu de eurodeputat dupa alegerile din 25 mai. Peter Costea, un candidat independent, si-a facut averea, potrivit declaratiei sale, din avocatura, profesie pe care o practica in Statele Unite. Cabinetul sau din Texas si investitiile facute? i-au mai adus, pe langa cele aproape doua milioane de euro din conturi, un teren agricol in judetul Arad, de peste 1.000 de metri patrati, si o casa de locuit in Texas. Cu toate acestea, el conduce o Honda din 2001 si nici nu are bunuri care sa depaseasca 5.000 de euro.

Nu departe de Peter Costea este si fostul europarlamentar si sef al Casei National de Asigurari de Sanatate, liberalul Cristian Busoi. Acum, el aspira la un nou mandat de europarlamentar, fiind al cincilea pe lista liberalilor, ceea ce ii asigura un loc eligibil. Potrivit declaratiei de avere, Busoi se poate lauda cu 1,4 milioane de euro in cele 30 de conturi (10 dintre ele fiind pe numele sotiei), dar si cu noua terenuri si patru imobile (doua apartamente in Bucuresti, un apartament in Bruxelles si o casa in Drobeta Turnu Severin). Mai mult, fostul sef al CNAS a declarat ca detine bunuri in valoare de 42.000 de euro si ca a facut investitii de 1,2 milioane de euro, veniturile sale fiind bazate pe activitatea notariala a sotiei sale, dar si din investitii si plasamente.

Infografic Gandul.info
Inca nu a atins milionul de euro, dar cu un nou mandat de europarlamentar ar putea sa o faca. Democrat-liberalul Marian Jean Marinescu lupta, din nou, pentru un fotoliu de eurodeputat, fiind pe locul patru pe lista PDL, adica un loc eligibil, si pe locul trei in topul conturilor eurocandidatilor. Marinescu a declarat ca detine aproximativ 700.000 de euro, noua terenuri si doua imobile. Are livezi care se intind pe aproape 15.000 de metri patrati, fanete de aproximativ 6.500 de metri patrati, dar si peste 1.000 de mp de padure.
Venit din Guvern, unde a fost secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, dar si din ASF, Doru Frunzulica vrea acum in Parlamentul European. Iar locul 13 pe lista aliantei PSD-PC-UNPR aproape ca ii garanteaza un loc la Bruxelles. Ajuns pe treapta a patra in topul conturilor eurocandidatilor, Doru Frunzulica a declarat ca detine aproximativ 500.000 de euro in conturi, dar si cinci terenuri in Ilfov, Olt si Brasov, noua imobile (doua case de vacanta si sapte case de locuit), plus tablouri, bijuterii si timbre in valoare de 30.000 de euro.
Ales europarlamentar PDL, in 2009, Cristian Preda deschide, la alegerile din 25 mai, lista Partidului Miscarea Populara, in conditiile in care a fost exclus din PDL la sfarsitul lui 2013. Obisnuit cu Bruxelles-ul, Preda a adunat in conturi aproximativ 437.000 de euro. Mai mult, el a declarat ca detine si doua terenuri si un apartament.

N-are niciun teren, niciun imobil, conduce un Renault, dar are in conturi aproape 360.000 de euro. Pe locul sase in clasamentul conturilor candidatilor la europarlamentare, Sorin Moisa, sef de cabinet al comisarului European pentru agricultura, Dacian Ciolos, ocupa locul zece pe lista PSD-PC-UNPR si, pe langa banii din conturi, el mai declara si bunuri in valoare de 8.000 de euro.
Deschizatoarea listei PNL, Norica Nicolai, a inceput drumul european, in 2009, cu aproximativ 7.000 de euro in conturi. Acum, dupa un mandat, in conturile ei s-au adunat aproape 308.000 de euro si astfel ocupa locul sapte in topul averilor din banca. Pe langa bijuteriile sale, in valoare de 14.000 de euro, Norica Nicolai mai detine un teren si doua imobile.
In prezent europarlamentar PDL, Theodor Stolojan deschide lista PDL pentru alegerile europarlamentare. Potrivit declaratiei sale de avere, democrat-liberalul detine patru terenuri si un apartament, conduce un Matiz, dar in conturi are aproximativ 256.000 de euro, ceea ce il pune pe locul opt in clasamentul averilor candidatilor.
Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru are “doar” 250.000 de euro in conturi, ceea ce-l claseaza pe locul noua in topul averilor aspirantilor la un fotoliu de eurodeputat. Totodata, Bostinaru a declarat ca detine si trei terenuri in Bucuresti si in Prahova, o casa de locuit si doua de vacanta.
Controversatul Sebastian Bodu, actual europarlamentar, ocupa locul doi pe lista PNTCD, dupa Aurelian Pavelescu. Cu o declaratie de avere aproape goala in 2009, 2014 l-a prins pe Bodu cu doua terenuri si o faneata, un apartament, un BMW din 2011 si cu aproximativ 240.000 de euro in conturi. Astfel, Bodu se claseaza pe locul zece in clasamentul averilor celor care candideaza la europarlamentare.
Sotia premierului Victor Ponta n-a prins un loc in top 10, dar nu e foarte departe. Cu aproximativ 230.000 de euro in conturi, doua terenuri, un apartament si doua case de vacanta, Daciana Sarbu a intrat in cursa pentru europarlamentare de pe locul sapte pe lista PSD-PC-UNPR.

Infografic Gandul.info
O alta sotie, de data aceasta cea a presedintelui PNL, Crin Antonescu, ocupa locul al doilea pe lista liberalilor. Adina Valean este si vicepresedinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European. Potrivit declaratiei de avere, ea detine un teren, doua apartamente, o casa de locuit si un loc de parcare, are bijuterii de 18.000 de euro, dar si aproximativ 200.000 de euro in conturi.
Cel mai probabil nu va prinde un loc de europarlamentar, fiind pe un loc neeligibil pe lista PMP. Insa Ruxandra Dragomir, fosta jucatoare de tenis, a intrat pe lista candidatilor cu cei mai multi bani in conturi, avand aproximativ 186.000 de euro in banca. Pe langa bani, Dragomir a mai declarat ca detine si trei terenuri in Bucuresti si Cernica, trei case si trei ceasuri in valoare de 21.800 de euro.
Candidatul UDMR la alegerile europarlamentare Csaga Sógor se alatura topului celor mai instariti candidati, fiind pe locul 14, cu 163.000 de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *