Victorie categorica a lui Tsipras in Grecia. Peste 60 % din greci au votat IMPOTRIVA masurilor de austeritate

UPDATE 22.49: Ministrul de Finante grec, Yanis Varoufakis, a ddeclarat pentru presa greaca ca rezultatul votului de astazi este un mare “da” pentru democratia Europeana, arata The Guardian.?
Varoufakis a subliniat ca grecii au transmis un mesaj clar: gata cu taierile bugetare si “da” reformelor adevarate. Ministrul a declarat ca indepand de maine vor contacta partenerii europeni pentru a se ajunge la un acord.?
Citeste si:?Sarbatoare in Atena pe melodia “Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi
UPDATE 22.30:?Cetatenii greci au votat in proportie de 61,01% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,99% pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale, potrivit Mediafax.?
UPDATE 20.28: Cetatenii greci au votat in proportie de 59,8% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 40,2 pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale, scrie Mediafax.?
Citeste si:?Reactia Rusiei dupa referendumul din Grecia
UPDATE 19.25: Purtatorul de cuvant al Guvernului grec,?Nikos Filis, a declarat pentru televiziunea greaca ca rezultatul referendumului este un impuls pentru Guvern de “a merge inainte si de a incerca sa normalizeze sistemul bancar”, potrivit The Guardian.?
UPDATE?19.19:??Prezenta la urne in referendumul organizat in Grecia pe tema masurilor economice a depasit nivelul de 40 la suta, astfel ca plebiscitul va fi validat, a anuntat?Ministerul de Interne de la Atena, potrivit Mediafax.?
UPDATE 19.11: Televiziunea publica din Grecia a transmis ca?52 % dintre greci au votat “NU”, in timp ce 48 % au votat “DA”. Rezultatele sunt stranse potrivit sondajului TV Grecia, insa acesta nu este un exit poll.?
De asemenea, The Guardian noteaza ca toate cele sase posturi de televiziune majore din Grecia transmit ca masurile de austeritate au fost respinse de populatia greaca.?
UPDATE 19.00:?Referendumul la greci s-a incheiat.?
Potrivit unui sondaj facut prin telefon arata ca 53 % dintre greci au votat “Nu” la referendumul privind masurile de austeritate. Sondajul nu este un exit poll, dar a fost citat de publicatii din Grecia si de Le Monde.?
UPDATE 16.15:?Liderii partidelor moderate din Grecia:?Pasok, Noua Democratie si To Potami (aflate in opozitie) – au indemnat cetatenii Greciei sa voteze in favoarea conditiilor propuse de Grupul Bruxelles, potrivit Mediafax.?
“Avem o responsabilitate. Grecii trebuie sa fie uniti si sa voteze in favoarea sperantei si demnitatii. Vrem un acord sustenabil cu creditorii. Trebuie sa opunem rezistenta fortelor extremiste din Europa si sa raspundem afirmativ pozitiei Greciei in Europa”, a declarat Foti Yenimat, liderul Partidului Socialist (Pasok, centru-stanga).
UPDATE 15.00:?Pana la aceasta ora prezenta la vot este de 35 %, potrivit Digi 24.?
UPDATE 12.57:?Ministrul de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat, duminica, la periferia Atenei. El a vorbit despre “esecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut raspunde”.
Citeste si: Yanis Varoufakis a votat la Atena, denuntand “esecurile” provocate de Eurogrup
UPDATE 12.00: Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a votat, duminica dimineata, si i-a indemnat pe greci sa isi ia “destinul” in propriile maini, informeaza site-ul cotidianului Ekathimerini, citat de Mediafax.
“Nimeni nu poate ignora mesajul de hotarare al unui popor care isi ia destinul in propriile maini”, a declarat Tsipras, dupa ce a votat la o sectie din Atena.
Potrivit unor surse citate de BBC News online, Tsipras a intrat in sectia de votare pe o usa secundara, separat de oamenii de rand.
—–
Sectiile de votare s-au deschis, duminica dimineata, in Grecia, in cadrul referendumului care ar putea fi esential pentru ramanerea tarii in zona euro, potrivit Mediafax.
Peste opt milioane de greci sunt chemati la urne pentru a se pronunta clar in favoarea sau impotriva conditiilor propuse de creditorii internationali pentru continuarea programului de asistenta financiara.
Citeste si: Surse: UE ar fi incercat sa blocheze raportul FMI. Care ar fi fost motivul
Plebiscitul a inceput la ora 7.00 (7.00, ora Romaniei) si va se incheia la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate dupa ora 21.00.
Ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, arata ca 44,8 la suta dintre greci sunt favorabili continuarii masurilor de austeritate, in timp ce 43,4 se pronunta impotriva. Alti 11,8 la suta dintre alagatori sunt nehotarati.
Citeste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *