GRECIA: Referendumul care poate avea urmari neprevazute pentru Europa

Doua sondaje efectuate la iesirea grecilor de la urne releva ca 52 % au votat NU la referendumul organizat de Guvernul Tsipras, respingand astfel acordul propus de creditorii internationali.
Victoria NU la referendumul din 5 iulie face viitorul Greciei si mai incert pentru ca, spre deosebire de premierul Alexis Tsipras, europenii nu considera referendumul un mijloc de negociere. Concret, asistenta financiara a creditorilor europeni a luat sfarsit si bancile elene vor capota luni in lipsa de lichiditati. Grecii s-au saturat de austeritate, dar au nevoie de banii europenilor. Nu vor sa iasa din zona euro, dar acest NU poate insemna revenire la drahma.?
Citeste si: Referendumul din Grecia s-a incheiat. Rezultate oficiale partiale: 59,8% din greci au votat “NU”
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, declara duminica, inainte de anuntarea datelor referendumului, ca un vot NU inseamna automat ca Grecia va trebui sa introduca o alta moneda. Respingerea acordului cu creditorii internationali reprezinta un semnal periculos si pentru fortele europene care se opun regulilor UE. De asemenea, este un semnal de alarma pentru institutiile europene care trebuie sa fie atente la nemultumirile crescande din Spania, Portugalia, Italia sau Irlanda.
Grecii din strainatate?s-au intors in tara sa voteze DA
Peste 10 milioane de cetateni greci au votat duminica “Oxia” sau “Naia” in cadrul referendumului decis de premierul Alexis Tsipras asupra acceptarii sau nu a ultimelor propuneri venite din partea creditorilor tarii.
In timp ce la Atena, in asteptarea referendumului, premierul Tsipras s-a straduit in ultima saptamana sa convinga grecii sa respinga cerintele creditorilor, peste un milion de cetateni ce traiesc in strainatate au revenit in Grecia pentru a vota in favoarea viitorului tarii lor in Europa. Initial, Guvernul Tsipras, parea sa spere ca, printr-un NU care punea o jumatate dintre greci in spatele sau, s-ar fi putut intoarce mai puternic la masa negocierilor. Pe de alta parte, unii creditori sperau fara indoiala ca aceasta consultare populara ar duce la incheierea “erei Syriza” si riscul contagiunii contestatare la alte state din UE. In ultima saptamana, pozitiile FMI, UE si BCE au capatat noi nuante care lasa deschisa usa negocierilor cu Atena privind reesalonarea datoriei si un nou imprumut posibil.
Economia Greciei este in pragul colapsului, alimentele si medicamentele incep sa lipseasca, din banci se pot retrage doar cate 60 euro pe zi, industria vitala a turismului vede zeci de mii de turisti straini care isi anuleaza vacantele in Grecia. La Atena si Salonic, grecii? au demonstrat pe strazi cu zecile de mii. Unii pentru a-l sustine pe premierul Tsipras, care le cere sa respinga cererile creditorilor care au “indrazneala” sa-si ceara banii pe care i-au imprumutat Greciei in planurile de salvare. Altii, constienti de miza referendumului din 5 iulie, demonstreaza si cer acceptarea conditiilor FMI/UE/BCE, dispusi sa suporte conditii de austeritate pentru ca tara lor sa ramana in Europa.
Cele doua tabere erau sambata aproape la egalitate si milioane de greci care traiesc in strainatate sosesc in Grecia pentru a vota la referendum, stimulati de patriotism si de teama. Din cauza regulilor privind un referendum care prevad ca buletinele de vot trebuie exprimate in persoana, peste un milion de greci care traiesc in strainatate ar fi privati de drepturile lor, asa ca au decis revenirea acasa pentru vot. “Cel mai crucial vot din istoria moderna a Greciei”. Numarul celor care revin nu este inca cunoscut, dar Aegean Airlines a anuntat zboruri suplimentare ce leaga Londra si Bruxelles de Atena. Compania aeriana a declarat ca vanzarile de bilete au crescut masiv si pentru zborurile ce leaga orase germane de capitala elena.
Premierul “rosua”
Premierul Tsipras, speranta stangii antiliberale, in Grecia si prin Europa, care de cinci luni sfideaza institutiile europene, de o saptamana pare ca a devenit avocatul lui Putin – se straduie din rasputeri sa ridice grecii contra Europei “teroriste” si “egoiste” care cere Greciei sa ramburseze banii primiti pentru a iesi din criza economica. Tsipras, de la venirea la putere nu a facut nimic pentru tara, nu vrea reforme, in schimb vrea miliardele Europei fara a promite nimic si a reusit sa imparta grecii in doua tabere – cei care ii sustin promisiunile neonorate si carora le induce ura fata de europeni, si cei care vor ca tara lor sa ramana in Europa. Actiunile lui Tsipras sunt cele cerute de Putin radicalilor din Europa – distrugerea UE din interior.
O parte a populatiei era deja contra acestui radical de stanga, ateu revendicat, traind in concubinaj intr-o tara unde Biserica Ortodoxa a fost intotdeauna foarte influenta. Odata cu anuntarea referendumului si decizia inchiderii bancilor si limitarea retragerilor, Alexis Tsipras a iritat o alta parte a grecilor – pana acum sedusi de acest tanar sef care indraznea sa tina piept Europei si FMI-ului – iar urmarea este ca numarul celor care spuneau ca voteaza DA a crescut fata de cei care spuneau “Nu”.? Si, in ultimele zile, Tsipras a pierdut si sustinerea Bisericii Ortodoxe.
“Democratula” Tsipras,?un demagog
Promisiunile lui Tsipras au agravat criza greaca, falsele sale asigurari au lasat electoratul in deriva si confuzie. Tsipras vorbeste atata despre democratie, incat pare un etalon de virtute cand se adreseaza electorilor.? Inaintea alegerilor din ianuarie a promis ca va desira planul de salvare si tara va ramane in euro. Ambele sunt aproape incompatibile, asa cum va afla curand poporul grec, cu costuri enorme. Referitor la referendumul de duminica, el a dat asigurari suplimentare – prima este ca depozitele bancare ale deponentilor sunt in siguranta. Apoi ca in 48 de ore dupa referendum va avea un acord cu creditorii daca grecii voteaza contra planului de salvare. In realitate, depozitele sunt cu risc si posibilitatea unui acord in doua zile este practic nula.
Un bun democrat promite ce poate oferi. Tsipras este un demagog. Cel mai rau este ca victoria DA la referendum nu mai inseamna acceptarea conditiilor ofertei creditorilor din 25 iunie pentru ca ea nu se mai afla pe masa. In practica, cei care vor vota DA vor crede ca voteaza pentru Europa. Cand cerea grecilor sa voteze NU, Tsipras spunea cum asta i-ar oferi o putere de negociere mai puternica cu creditorii. In fapt, un NU este susceptibil sa insemne ca Grecia paraseste euro, ceea ce premierul neaga.
Ce vrea Rusia?
Media europeana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *